➤ KRÖNIKA Återigen är frågan om aktivistiska tjänstemän i offentlig förvaltning på tapeten. Nu senast aktualiserades frågan med nyheten om att hela 19 chefer i lilla Hörby slutat på grund av att SD tagit över styret i kommunen. Vad vi ser är toppen av isberget på ’den djupa staten’ och ett allvarligt demokratiskt problem.

För snart ett år sedan skrev jag ett debattinlägg efter att vänstertidningen Aftonbladet skrivit krigsrubriker (”Ministrar rasar mot SD-toppens plan: Obehagligt och farligt”) om att vissa inom SD insett problemet med aktivistiska tjänstemän.

Min analys till varför Aftonbladet och S-ministrar ser så allvarligt på att Sverigedemokrater vill ha en professionell och opolitisk tjänstemannakår, genom att plocka bort de som motarbetar SD, var följande:

Vet ni vad detta är? Indignationen över tanken att tjänstemän måste ersättas?

Det är medias försök att få in SD i fållan.

[..]

Medias krigsrubriker över att man oroas av alla tjänstemän tillsatta av våra politiska motståndare är ett sätt att försöka få oss att inte våga förändra även det. Vad är resultatet om de lyckas? Jo, att SD inte kommer våga förändra tjänstemannakåren inom statsförvaltningen.

Och vad innebär det i sin tur? Jo, att etablissemanget får behålla en statsförvaltning nerlusade av SD:s motståndare och därmed göra det svårare/omöjligt för SD att regera när alla myndigheter jobbar emot en inifrån.

Det är med andra ord ett sätt för media att förstöra för SD [..].

Anledning till att sosseriet går i taket är av samma anledning: de vill såklart behålla de personer de satt där. Det är makt för dem.

Så allt detta är bara ett sätt att piska in SD i fållan. Så att man aldrig kan vinna över etablissemanget.

Jag ser det som en självklarhet att man måste se över tjänstemännen också. Det är inte odemokratiskt, tvärtom.

Får inte vara blind för problemet
I det inlägget försvarade SD:s Martin Kinnunen tjänstemannakåren, genom att berömma tjänstemännen i riksdagen. Jag kan inte annat än att instämma i att bemötanden från tjänstemännen i riksdagen var utmärkt under alla mina år och jag upplevde, med undantag för några få tillfällen, inget annat än hög professionalitet.

Men som jag skrev i vår diskussion då:

Jag säger inte att alla är det, men t o m den moderat-ledda regeringen fick ju problem med myndigheterna t ex domstolarna.

Och det finns såklart en anledning till att media och sossarna försöker göra ett stort nummer av detta -du kan själv gissa varför.

Oavsett vad så kan man inte va helt blind för det faktum att inget är heligt, ej heller tjänstemän om så skulle behövas. Även jag har bra erfarenheter av tjänstemän i riksdagen men vi har även sett underliga läckor till media om oss samt folk som är med i anti-sd-grupper.

Poängen är inte att rensa ut allt och alla, utan att hålla öppna för att SD kan komma att stå inför ytterligare en ”utmaning” inne på myndigheterna. Det får man inte vara blind inför.

Färska exempel
Sedan den diskussionen har en hel del hänt.

Vi har haft det numera ökända ”värdegrundsuppropet” på Utrikesdepartementet där 261 ”opolitiska” tjänstemän öppnar för att frångå lojalitetsplikten om en ny regering bryter mot ”värdegrunden” och inte tror på ”allas lika värde”.

En chef i Svalöv avgick på grund av SD-styre och häromdagen alltså en rapport om att hela 19 chefer i den lilla kommunen Hörby avgått.

Hur många gömmer sig där ute?
Att tjänstemän som inte kan förhålla sig neutrala och professionella nu avgår är givetvis välkommet. Den självsaneringen är enbart positiv.

Men, om lilla Hörby lyckats ansamla så många tjänstemän som avskyr SD till den grad att de slutar, hur många fler är det som sitter kvar på sina positioner trots att de hyser samma sorts antipati mot SD? Och hur påverkar det SD:s möjlighet att styra en kommun på ett effektivt sätt?

Hela regeringskansliet har omkring 4 800 anställda (2017 års siffror). Det är alltså hela 5 procent som helt öppet i princip säger att de vägrar utföra sitt jobb om SD är inblandat. Det är en chockerande hög siffra.

Hur många fler känner samma sak men döljer det?

Borde avskedas
Om Sverige varit sunt hade dessa 261 tjänstemän blivit avskedade. Men jag betvivlar att det hände något överhuvudtaget med dem.

Förmodligen tycker etablissemanget att det är bra att ha kvar sådana som dem – att använda som ett vapen inifrån den dag ett icke-socialistiskt parti når makten.