”Demonbesatt” Mariestadsbo halshögg hustruns kusin med yxa – nu vill han ha pengar från JK
Foto: Polisen

En 29-årig man som förra året dömdes till rättspsykiatrisk vård för att ha huggit ihjäl sin frus kusin med en yxa har vänt sig till Justitiekanslern för att begära skadestånd. Anledningen är att mannen fick stanna kvar i häktet i nästan ett års tid innan den rättspsykiatriska vården påbörjades. ”Han mådde psykiskt mycket dåligt”, står att läsa i ansökan till JK.

Det är en makaber scen som möter tre poliser som larmas till en villa utanför Mariestad en februarinatt förra året. Redan när poliserna kommer innanför dörren, in i hallen, möts de av blod på golvet.

– Det är polisen! ropar de flera gånger.

Ingen svarar.

Halshuggen kvinna

En av polismännen får syn på ett par fötter som sticker ut från en soffa, till höger, inne i vardagsrummet.

– Polis! Kom fram och visa händerna! ropar han.

Fortfarande inget svar. Polismannen närmar sig försiktigt soffan, men kan snabbt konstatera att den kvinna som ligger i den är död.

Faksimil

”Den avlidne som påträffas är så pass skadad att” polismännen ”kan konstatera henne som avliden (hon har bland annat ett djupt sår i halsen vilket ser ut att nästan ha separerat huvudet från kroppen)”, står att läsa i ett polis-PM som Samnytt tagit del av.

Rädd polishund

En av polismännen har med sin tjänstehund som skickas upp till husets övervåning för att leta efter en misstänkt gärningsman. Hunden sätter sig ned på golvet på övervåningen och morrar, innan den vänder om och springer ned för trappan.

”Hon kom ner och mötte mig i trappan med full ragg”, berättar hundföraren i ett PM.

Poliserna går då själva upp på övervåningen. Där påträffar de en man på en säng som ser ”till synes livlös ut”.

– Visa händerna! ropar poliserna.

Men mannen reagerar inte. Tillsammans säkrar de tre poliserna mannen. Gripandet är odramatiskt.

Hustruns kusin mördad

Den gripne mannen heter Mattias Granberg. Han är 27 år gammal och bor i huset tillsammans med sin hustru Rosanna Granberg.

Det är Rosanna som larmat polisen efter att hon, enligt egen utsago, flytt från huset och den våldsamme mannen.

Mattias och Rosanna Granberg. Foto: Polisen

Kvinnan som ligger halshuggen i soffan är Rosannas kusin, en 37-årig tvåbarnsmamma som flyttat in hos dem då hon blivit vräkt från sin bostad. Alla tre har en missbruksproblematik.

Till en början verkar det som att Mattias, påverkad av droger, gett sig på de båda kvinnorna. Men motivet är oklart, och när polisen börjar förhöra de inblandade framstår händelsen som allt mer besynnerlig.

”Besatt av Baal”

Rosanna berättar för polisen att hennes man är besatt av en demon. Demonen heter Baal, och de har bland annat sökt hjälp i Missionskyrkan för att driva ut demonen.

– En kvinna i kyrkan bad för honom och hon märkte också av honom, att Baal var i honom sedan innan, säger Rosanna i polisförhör.

Hon berättar också hur hennes man förändras när demonen manifesteras i honom, hur hans ögon blir mörka och rösten förändras.

– En märklig röst. Väldigt mörk röst. Hes mörk röst, beskriver hon.

Mattias Granberg bekräftar det hans fru berättar. Han säger sig ha kommit i kontakt med onda andar genom ett så kallat ouija-bräde.

– Efter det fick jag kontakt med Djävulens högra hand, Baal. En kraftfull demon. Och efter det så har han kunnat kontrollera mina tankar och saker. Han har kunnat kontrollera mitt liv genom röster och sådana saker, säger han till polisen.

Mattias säger att han inte minns mordet.

Båda misstänks för mord

Men polisens utredare ifrågasätter att Mattias agerat ensam. Bland annat upptäcks att Rosanna försökt städa undan spår efter brottet, och det framkommer dessutom att hon kan ha haft ett motiv till mordet: Svartsjuka.

Vittnen pekar ut Rosannas kusin som någon som Mattias har ett ”gott öga till”, och att ha henne boendes under samma tak skapar irritation mellan de båda kusinerna.

Något motiv till mordet lyckas aldrig klarläggas, men teknisk bevisning binder både Mattias och Rosanna till det.

I december 2021 döms Mattias Granberg till sluten rättspykiatrisk vård för mord, medan Rosanna Granberg döms till 18 års fängelse för samma brott. Rosannas straff sänks senare till 16 år av hovrätten, medan domen mot Mattias vinner laga kraft i mars 2022.

Vänder sig till JK

Förra veckn vänder sig Mattias Granberg till Justitiekanslern. Anledningen är att den rättspsykiatriska vården av honom inte kommit igång förrän i februari 2022, strax innan domen vinner laga kraft.

Den idag 29-årige ”demonbesatte” yxmördaren kräver därför skadestånd från staten enligt lagen om ersättning vid frihetsberövande och andra tvångsåtgärder.

Mattias Granberg ”tvingades fortsätta att vara i placerad i häkte, något som han vid den tiden hade varit under närmare 1 års tid. Han mådde psykiskt mycket dåligt”, står att läsa i ansökan till JK.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.