Besvikelsen var stor när Moderaterna i Sölvesborg plötsligt valde att dra sig ur samarbetet med Sverigedemokraterna i det så kallade Samstyret i Sölvesborg. Till helgen planeras en demonstration där arga väljare kräver att politikerna levererar det man röstat för. Även Louise Erixon (SD) kommer vara på plats.

Sölvesborgs invånare tycks vara mycket nöjda med de senaste årens SD-ledda styra. I valet fick partiet nästan 40 procent av rösterna, en ökning med knappt tio procentenheter. Samtidigt backade Moderaterna drygt två procentenheter och fick 15 procent av rösterna.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: M-toppar var ute efter lönerna – struntade i Sölvesborg

Både de som röstat på SD och M förväntade sig ytterligare en mandatperiod med Samstyret, där även KD och lokala SoL-partiet ingår, men så blev det inte då Moderaterna utan förvarning hoppade av samarbetet för att i stället forma ett nytt styra med Socialdemokraterna och Centerpartiet. Även SoL-partiet bytte sida.

Demonstration på Stortorget

Ilskan hos väljarna har sedan Moderaternas upplösning av Samstyret varit stor. På lördagen den 5 november planeras en demonstration i kommunen mot politikernas svek och för att Samstyret ska återupprättas.

Bakom demonstrationen står Benny Seferi.

LÄS ÄVEN: Busschaufförens vädjan till M i Sölvesborg: Samarbeta med SD

– Det är en fredlig manifestation för att visa vårt missnöje mot att Samstyret upplöstes. Vi som väljare ville gärna att det skulle fortsätta, säger Seferi till Samnytt.

Facebook finns mer information om evenemanget som börjar kl 13.00 på Stortorget.

Om något av de fyra partierna ens tänkte tanken om att slå sig ihop med det röda laget innan valet så hade de också varit skyldiga att berättade det, innan vi röstade. Vi är många som känner oss förda bakom ljuset.

På lördag samlas vi alla, tillsammans, för att vädja till de fyra partierna i Samstyret att gå samman igen för att fortsatt leda vår kommun i rätt riktning. Vi kommer att vädja till dem att lyssna på folkviljan – alltså på oss.

Vi hoppas och tror att vi väljare faktiskt kan påverka. Vi tror på demokratin. Därför är det viktigt att alla som kan sluter upp på lördag.

Kom till Stortorget i Sölvesborg klockan 13.00. Tillsammans visar vi att makten ska utgå från folket. Detta är sista chansen för oss att försöka påverka och detta är det enda vi nu kan göra, innan det är försent.

M-topp lämnar partiet

I protest mot hur partiet agerat meddelar Paul Andersson, tidigare kommunalråd och gruppledare i Sölvesborg, att han efter 30 år lämnar Moderaterna för att gå över till Kristdemokraterna.

LÄS ÄVEN: Erixon om M:s samarbete med S i Sölvesborg: ”Ett oerhört svek”

– Det var efter vår interna omröstning i partiet som jag bestämde mig att inte vara med och styra med Socialdemokraterna. Det finns trevligt folk i det partiet men politiken har fel inriktning, säger Paul Andersson till SVT Nyheter Blekinge.

Erixon deltar

På fredagseftermiddagen meddelar Louise Erixon (SD) att hon kommer att delta i lördagens demonstration.