ballong-feature

Foto: Henrik Ismarker

Kronikor

Desinformation om Samnytt av vänsterextremist på Aftonbladet

Publicerad 10/27/2021
Annons

Under tisdagen publicerade Aftonbladet en kulturkrönika författad av vänsterextremisten Thomas Engström. I texten hävdas att två nämndemän ”hängts ut” av ”högerextrema Samnytt”.

LÄS ÄVEN: Aftonbladet-journalist hyllar kommunistisk massmördare med porträtt

Det Aftonbladet syftar på är en Samnytt-artikel om en kurdisk familj som bott illegalt i Sverige i många år, och som trotsat upprepade beslut och domar om utvisning. Nu senast fick de återigen avslag av Migrationsdomstolen i Stockholm.

LÄS MER: Efter 18 år illegalt i Sverige – nu hoppas kurdisk familj få stanna

Fallet uppmärksammades först av Dagens Nyheter, men den vänsterliberala tidningen valde att undanhålla så pass centrala fakta i ärendet att till och med systertidningen Expressen reagerade. Dock först efter att Samnytt uppmärksammat DN:s undermåliga journalistik.

Vilseledande påstående

Samnytt publicerade, liksom Aftonbladet, namnen på de två nämndemän som ville att den kurdiska familjen skulle få stanna i Sverige. Vi skrev även ut namnen på de övriga domarna; en nämndeman och en rådman, som hade den avgörande rösten och dömde till utvisning.

Anledningen till Samnytts publicering är att det finns ett allmänintresse i att belysa domstolens agerande och resonemang. Det är särskilt stort mot bakgrund av DN:s starkt vilseledande rapportering kring domen.

De två nämndemännen med den avvikande uppfattningen är båda centerpartister. Centerpartistiska nämndemän har tidigare avkunnat kontroversiella domar i den geografiska region som Migrationsdomstolen i Stockholm råder över. De flesta minns nog shariadomen från 2018 när två islamistiska nämndemän friade en misshandelsåtalad man för att han kom från ”en bra familj”.

LÄS ÄVEN: C har känt till Aldebes islamistiska åsikter i tolv års tid utan att agera

Körde över juristdomare

Den ena av de uppmärksammade C-nämndemännen har tidigare varit inblandad i ett annat kontroversiellt migrationsavgörande. Förra sommaren körde nämndemannen, tillsammans med två andra rödgröna nämndemän, över den juristutbildade domaren i migrationsdomstolen och gav en iransk kvinna asyl.

LÄS MER: Bild på nätet ger iranska flyktingstatus

När dylika fall uppmärksammas finns skäl att reflektera över huruvida nämndemännen drivs av aktivism, snarare än viljan att korrekt döma i enlighet med lagen.

Det är journalistiskt relevant att uppmärksamma. Aftonbladet hade såklart känt till det, om de vore mer intresserade av journalistik än löst tyckande. Tyvärr är de inte det. Det beklagar jag.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
768Senatorn till Zelenskyj: ”Ryssar dör – de bästa pengarna vi någonsin spenderat”
Annons