Dessa nyanlända begärs häktade för korankravallerna i Örebro
Foto: Örebronyheter/Youtube

Fyra nyanlända migranter, tre araber och en somalier, begärs häktade för påskhelgens våldskaos i Örebro. Det framgår av åklagarens häktningsframställningar till Örebro tingsrätt.

Alla fyra är migranter som kommit till Sverige under 2010-talet, och som enligt handlingar Samnytt tagit del av försörjs med bidrag. Kvartetten begärs häktade misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet – ett brott med livstids fängelse i straffskalan.

Vägrade lära sig svenska

Två av de misstänkta är Hussain och Ali Kafarnawi – två flyktingar på 22 respektive 29 år som kom till Sverige från Aleppo i Syrien 2016.

Männen bor på samma adress i Örebro och är sannolikt bröder med varandra. Men eftersom Ali var myndig när han kom till Sverige har han formellt inga föräldrar registrerade på sig. Detta beror på att svenska myndigheter inte är säkra på att de verkligen tillhör samma familj.

– Bevisvärdet är väldigt lågt för syriska handlingar, förklarar en handläggare på Skatteverket för Samnytt.

Ljög i bidragsansökningar

Familjen Kafarnawi fick förra året delar av sina bidrag indragna. Anledningen var att mamman i familjen vägrade gå på Svenska för invandrare (SFI) och lära sig svenska. Trots det fortsatte familjen skicka in aktivitetsrapporter om att hon läste svenska för att få ut bidrag, tills fusket upptäcktes.

LÄS ÄVEN: Polisvittne: ”Kvinnor i 40-60 årsåldern samt barn kastar sten mot oss”

Familjen fortsatte emellertid att få barnbidrag och bostadsbidrag och anses därmed ändå ha en ”skälig levnadsnivå”, enligt en dom från förvaltningsrätten.

Hussain är tidigare dömd för olovlig körning medan Ali är ostraffad. Ingen av dem är svensk medborgare.

Misshandlad lillasyster

Den tredje som begärs häktad är 20-årige Hussein Ali Luaibi Al-Maliki som kom till Sverige från Iraks huvudstad Bagdad våren 2016. Han fick så sent som i februari i år ett strafföreläggande för ringa narkotikabrott sedan han ”olovligen använt hasch eller cannabispreparat”.

Hussein har en elvaårig lillasyster som förra året, när hon var tio år gammal, tvångsomhändetogs av sociala myndigheter.

LÄS ÄVEN: Paludans nya valmöten stoppas – yttrandefrihetsexpert kritisk

Enligt uppgifter i en dom som Samnytt tagit del av har lillasystern utsatts för våld från såväl sin mamma som av sina äldre bröder. Det fanns när hon omhändertogs även farhågor om att familjen planerade att gifta bort henne.

Hussein Ali Luaibi Al-Maliki är medborgare i Irak.

Somalisk bidragstagare

Den fjärde som begärs häktad är 22-årige Abdullahi Abdiwali Ibrahim som är från Somalia och är somalisk medborgare. Han kom till Sverige 2014.

Enligt handlingar Samnytt tagit del av kommer även Ibrahim från en familj som lever på bidrag i Sverige.

Fler gripanden väntar

Alla de fyra som nu begärts häktade greps i tre omgångar under fredagen. Först greps Abdullahi Abdiwali Ibrahim under förmiddagen. Under eftermiddagen greps därefter det syriska brödraparet Kafarnawi och slutligen irakiern Al-Maliki.

Örebropolisen skriver på polisens hemsida att fler gripanden för påskhelgens korankravaller väntar.

– Flera gripanden är aktuella och kommer att genomföras i takt med att utredningen går framåt, säger Emelie Bodegrim som är polisens kommenderingschef för utredningarna.

LÄS ÄVEN: HÄR är koran-ligisterna: INGEN av de häktade född i Sverige

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.