På torsdagen släppte Brottsförebyggande rådet, Brå, Skolundersökningen om brott 2019. Där framgår bland annat att var femte ung kvinna har utsatts för någon typ av sexualbrott. Anledningen till detta menar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) är “destruktiva mansnormer” som måste bekämpas.
Skolundersökningen om brott analyserar utsatthet för, och delaktighet i, brott bland elever i årskurs nio. I årets undersökning uppger nästan hälften att de begränsas i sin vardag för oro för brott – man undviker vissa platser, aktiviteter eller personer.
Störst är oron bland de som tidigare utsatts för brott. När det gäller de två olika könen är oron starkast hos tjejer – 56 respektive 46 procent.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Hälften utsatta för brott
Totalt uppger nästan 48 procent av eleverna 2019 att de har utsatts för misshandel, hot, rån, sexualbrott eller stöldbrott under de senaste tolv månaderna. Det motsvarar omkring 52 000 elever. Bland tjejer är det vanligast att ha blivit utsatt för stöldbrott följt av sexualbrott. För killar stöldbrott följt av misshandel.
LÄS ÄVEN: Var femte pojke i stadsdel i Stockholm utsatt för rån
Ytterligare en stor skillnad mellan könen är acceptansen för vänners beteenden.
– Nästan en tredjedel av killarna tycker att det är okej om en kompis slår ner någon som har sagt något förolämpande. Bland tjejerna är andelen hälften så stor. Bland både tjejer och killar ser vi en ökad acceptans till att vänner dricker sig berusade eller skolkar, medan färre tycker att det är okej om de klottrar, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.
Rapport från brå visar att 21% av alla tjejer utsatts för sexualbrott. Och en tredjedel av alla killar tycker att det är okej om en kompis slår ner någon som sagt förolämpande saker. Ska vi bli av med våldet måste vi bekämpa destruktiva mansnormer! https://t.co/63srRuGxHE
— Åsa Lindhagen (@AsaLindhagen) November 6, 2020
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagens reaktion på de dystra sifforna är att så kallade destruktiva mansnormer ligger bakom den försämrade situationen för unga kvinnor och deras ständigt ökade utsatthet för olika typer av sexualbrott samt den ökade lättkränktheten där påstådda förolämpningar resulterar i misshandel.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.