åsa lindhagen

Åsa Lindhagen (MP). Bild: Faksimil Youtube

Inrikes

’Destruktiva mansnormer’ bakom sexualbrott enligt minister

Publicerad 11/6/2020
Annons

På torsdagen släppte Brottsförebyggande rådet, Brå, Skolundersökningen om brott 2019. Där framgår bland annat att var femte ung kvinna har utsatts för någon typ av sexualbrott. Anledningen till detta menar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) är ”destruktiva mansnormer” som måste bekämpas.

Skolundersökningen om brott­ analyserar utsatthet för, och delaktighet i, brott­ bland elever i årskurs nio. I årets undersökning uppger nästan hälften att de begränsas i sin vardag för oro för brott – man undviker vissa platser, aktiviteter eller personer.

Störst är oron bland de som tidigare utsatts för brott. När det gäller de två olika könen är oron starkast hos tjejer – 56 respektive 46 procent.

Hälften utsatta för brott

Totalt uppger nästan 48 procent av eleverna 2019 att de har utsatts för misshandel, hot, rån, sexualbrott eller stöldbrott under de senaste tolv månaderna. Det motsvarar omkring 52 000 elever. Bland tjejer är det vanligast att ha blivit utsatt för stöldbrott följt av sexualbrott. För killar stöldbrott följt av misshandel.

LÄS ÄVEN: Var femte pojke i stadsdel i Stockholm utsatt för rån

Ytterligare en stor skillnad mellan könen är acceptansen för vänners beteenden.

– Nästan en tredjedel av killarna tycker att det är okej om en kompis slår ner någon som har sagt något förolämpande. Bland tjejerna är andelen hälften så stor. Bland både tjejer och killar ser vi en ökad acceptans till att vänner dricker sig berusade eller skolkar, medan färre tycker att det är okej om de klottrar, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagens reaktion på de dystra sifforna är att så kallade destruktiva mansnormer ligger bakom den försämrade situationen för unga kvinnor och deras ständigt ökade utsatthet för olika typer av sexualbrott samt den ökade lättkränktheten där påstådda förolämpningar resulterar i misshandel.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1178”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons