Nobel-Center_Tullhuset_Blasieholmen
Kultur

Kontroversiellt Nobelcenter stoppas av domstol

Publicerad 5/22/2018
Annons

Mark- och miljödomstolen stoppade idag de kontroversiella planerna på att riva en historisk byggnad på Blasieholmen i centrala Stockholm till förmån för Nobel Center, en futuristisk modern byggnad. 

Det handlar om Tullhuset som S, M och C i Stockholms stad fullmäktige röstade ja till att riva till förmån för Nobel Center med röstsiffrorna 54 – 43.

Det var det moderata borgarrådet Sten Nordin som 2011 lovade bort den historiska platsen till Nobelstiftelsen och sedermera det aktiebolag som bildades för syftet. Remissvaren till planerna på nobelbygget var huvudsakligen negativa men länsstyrelsen godkände ändå byggnationen med förbehållet att höjden sänktes från 35 till 32 meter.

Facebook-gruppen Bevara Blasieholmen har kampanjat mot förstörelsen av det kulturhistoriska området, som är 26 000 kvadratmeter stort.

Riksantikvarieämbetet, den myndighet i Sverige som ansvarar för frågor om kulturarv och kulturmiljöer, inkom också med ett negativt yttrande i september 2017 där man påtalade att det skulle innebära en betydande skada på innerstaden som riksintresse.

Domen väntas överklagas och tidsfristen för det är den 22 juni. Överdomstolens uppgift blir att avgöra om ärendet får prövningsrätt eller ej. Det är tveksamt om det hinner ske innan valet vilket isåfall ger stockholmarna möjlighet att rösta in en ny majoritet i stadshuset som ändrar på kommunfullmäktiges tidigare beslut.

Moderaterna i Stockholm har varit drivande i att riva Tullhuset och bygga Nobelhuset tillsammans med Socialdemokraterna. Exempelvis skrev Joakim Larsson (M) en debattaritkel i SvD nyligen tillsammans med stadsbyggnadsnämndens ordförande Jan Valeskog (S). Samtidigt sitter Moderaternas partiledares hustru, Birgitta Ed, i styrelsen för Nobelhuset AB.

På 90-talet sa dåvarande kulturminister Bengt Göransson (S) nej till ett Nobelbygge på Blasieholmen och 50 år tidigare cirkulerade planer på att uppföra en nobelbyggnad invid Djurgårdsbron, men invånarna var starkt emot och det blev aldrig av. Det sägs ha varit slutet på arkitektens Ferdinand Bobergs karriär, enligt SvD.

FAKTA OM TULLHUSET
Från nuvarande Nybrokajen bedrevs från 1852 passagerar- och lasttrafik på södra Sverige, Danmark och Norge. Vid platsen, som då kallades Norra Blasieholmshamnen, öppnades 1874 en tullavdelning. 1876 stod ett nytt tullhus, eller packhuspaviljong som det också kallats, färdigt. Det uppfördes i Tullverkets regi, men bekostades av staden. För ritningarna svarade arkitekten Axel Fredrik Nyström vid Överintendentsämbetet. (Wikipedia)

Bilden nedan på Tullhuset i början av 1900-talet.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1232”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons