KRÖNIKA Är det inte lustigt att svenska journalister förväntar sig och kräver svar när de ringer eller dyker upp utanför folks dörrar, men när de själva avkrävs svar – offentliga makthavare som de är – då vägrar de närmast unisont. Och ligger man på för att få svar så gråter de istället ut hos sina egna och kallar det hot, hat eller odemokratiska metoder.

Det är i sanning ett hyckleri utan dess like.

Ett annat exempel är när alternativmedia, exempelvis vi på Samhällsnytt, mottar grova dödshot. Då är det inte någon i gammelmedia som lyfter på ögonbrynen. Ingen bryr sig.

LÄS MER: INSPELNING: Mordhot mot Samhällsnytts redaktion efter artiklar om Angered

Men när en totalt oskyldig meme postas på Twitter går hela PK-media i taket och låtsas att det är värsta antidemokratiska attacken mot dem, trots att alla egentligen vet och förstår att det är helt oskyldigt och ofarligt.

Svensk media, förblindade av årtionden där ingen granskat dem, är så vana vid att vara utom räckhåll att de ser det som en skymf när någon ifrågasätter dem. De ser det även troligen som en fara.

Därför försöker de med alla till buds stående medel kväsa alternativmedia. Granskning Sverige var ett utmärkt exempel, som ihärdigt ringde och ställde svåra frågor till journalisterna. Då såg de till att GS plattformar blev nedstängda.

Ytterligare en anledning till journalisternas oerhörda irritation och ilska mot alla som försöker granska dem är att de flesta av dem helt enkelt inte är speciellt bra på att svara på frågorna. Ofta gör de bort sig. Det är lätt hänt när man är ovan att bli ifrågasatt. Jag själv har gjort några underhållande intervjuer med folk inom svensk media.

Ni kan se dessa här, här och här.

LÄS ÄVEN: Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt 

Taktiken numera från gammelmedia är väldigt tydlig: gör dig helt oanträffbar eller om du inte lyckas med det – hänvisa till presstjänsten, även om frågorna direkt berör personen man ringer i dennes yrkesutövning.

Ett färskt exempel är när vi försökte få svar från SVT:s Camilla Stjerneholt, gruppchef för översättning på SVT, angående att de gjorde en falsk översättning av Trump.

LÄS MER: Nytt fall där SVT översätter felaktigt – undertexter påstod att Trump sa ”tjurskallar”

Det är Stjerneholts ansvar, hennes verksamhetsområde och henne som SVT:s växel hänvisade till. Men när man når henne vägrar hon ändå svara och hänvisar till några som inte kan svara på frågorna, och låtsas att hon ska in i något möte och säger att hon även vägrar svara på e-postmeddelanden.

Läs mer: SVT vägrar svara om felöversättningen av Trump

Så går det till i journalisternas elfenbenstorn där de sitter och tittar ner på det folk de hjärntvättat i decennier.

Tack gode gud för alternativmedia.

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!