Preliminar-skatteutrakning_foto-Fialotta-Bratt

Foto: Fialotta Bratt

Ekonomi

Detta specialgranskar Skatteverket i årets deklaration

Publicerad 4/9/2021
Annons

I varje års deklaration granskar Skatteverket specifika områden som antingen är nya alternativt kan vara svåra att förstå. I år kommer man bland annat att titta närmare på uthyrning av privatbostäder som ökade kraftigt under fjolåret.

I år kommer man att titta närmare på inkomster från uthyrning av privatbostäder, e-handel, de nya rut-tjänsterna som trädde i kraft vid årsskiftet och det nya avdraget för installation av grön teknik.

– Om du blir granskad kommer Skatteverket höra av sig till dig och be att du skickar in uppgifter som bevis. Då kan man inte räkna med att få tillbaka skatteåterbäringen till midsommar, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, till Expressen.

Sommaren 2020 exploderade uthyrningen av fritidshus då många fick ställa in utlandsresan. Vissa hyrde ut för första gången och passade på att höja hyran. Enligt reglerna ska den som hyr ut en privatbostad betala skatt på inkomster över 40 000 kronor plus avdrag motsvarande hyra. Skatten är 30 procent på överskottet.

Försäljning via Instagram

Granskningen av e-handeln riktas in på mindre och medelstora företag med näthandel och i synnerhet de som säljer till utlandet. På grund av pandemin omsatte e-handeln 100 miljarder kronor mer i fjol jämfört med 2019, en ökning med 33 procent, och många tvingades på grund av omständigheterna ändra affärsmodellen.

– Här finns en risk att inte allt redovisats korrekt. På Instagram har ju försäljningen formligen exploderat, säger Christina Sahlberg.

Rut och rot

Sedan årsskiftet har taket inom rutavdraget höjts från 50 000 till 75 000 kronor per person och år. Rotavdraget ligger kvar på 50 000 kronor. En person får göra avdrag för rut och rot på tillsammans max 75 000 kronor per år där rotavdraget får uppgå till som mest 50 000 kronor. Man får dock inte anställa en släkting och fler tjänster omfattas nu av avdraget.

Vid årsskiftet infördes även skatteavdrag för så kallade gröna investeringar och gäller maximalt 50 000 kronor per år. Skattereduktionen är på 15 procent vid installation av solceller samt 50 procent för lagring av egenproducerad el och laddningsprodukter till elfordon.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons