Efter att flygskatten infördes i april i år har nu flygbolaget Norwegian beslutat sig för att ställa in direktflygen från Stockholm till Las Vegas och San Francisco. Även inrikesflyget till Skellefteå kan komma att dras in.

Enligt Norwegians kommunikationschef, Charlotte Holmbergh Jacobsson, baserar sig beslutet framförallt på införandet av flygskatten men även på politisk ovilja att utveckla Arlanda. Flygbolaget väljer också att flytta över delar av sin kapacitet från Stockholm till Köpenhamn och Oslo. Jacobsson säger att flygskatten får effekten att Norwegian inte satsar lika mycket på Sverige som de skulle vilja göra.

Stockholms handelskammare, har via VD:n Maria Rankka, uttryckt sitt missnöje och menar flygskatten slår mot Stockholm och Sveriges konkurrenskraft. Hon anser att detta är ett problem skapat av politiker och att regeringen borde ha kunnat förutse konsekvenserna av sitt beslut. Handelskammaren anger att direktlinjen till San Fransisco anses vara särskilt viktig med tanke på behovet av att underlätta samarbete mellan svenska tech-företag och Silicon Valley.

I samband med införandet av den nya skatten hotade även SAS med att ställa in flera av sina långflygningar. Samma sak gjorde Norwegian, vilket alltså nu har blivit verklighet. Flygskatten, som började gälla från första april, är avståndsbaserad och har tre olika avståndsnivåer. För inrikesflyg och flyg inom Europa har skatt lagts på med 60 kr per passagerare. Flyg från Sverige till destinationer utanför EU beskattas med 250 kr om de uppgår till maximalt 600 mil medan flygningar som är längre än 600 mil beskattas med 400 kr per passagerare.

Inför kommande riksdagsval har Miljöpartiet, som varit pådrivande kring att införa den nya skatten, beslutat att gå till val på att dubbla flygskatten.