Facebookgruppen ”Efterlysningar på Djurplågare och Djurkidnappare” är en sida dedikerad till att varna för aktuella attacker på djur i Sverige och sprida information om dåden, så att allmänheten får det lättare att skydda sina husdjur och ökar chansen för att gärningsmän kan gripas. Men engagemanget har begränsningar. Det stod klart natten till fredag, då administratörerna gick ut och deklarerade att man inte kommer acceptera att man delar material från Samhällsnytt. Ett beslut som inte gick hem hos gruppens medlemmar.

Vi ska inte ha rasistiska inlägg och delar ej från Rasistiska sidor. Samnytt är ett exempel. //Admin

Så löd ett inlägg som publicerades  natten till fredag i Facebookgruppen ”Efterlysningar på Djurplågare och Djurkidnappare”.

Detta efter att några av gruppens medlemmar länkat till Samhällsnytts reportage om senaste tidens ökning av rapporter om torterade djur.

Gruppen är skapad i syfte att sprida information kring aktuella fall av djurplågeri och för att göra djurvänner uppmärksamma på både aktuella hot såväl som att öka chanserna att djurplågare kan identifieras och gripas.

Medlemmar i uppror
Men inlägget fick inte den respons man förväntat sig. Snabbt utlöstes en storm av protester bland gruppens medlemmar, som med sina fler än 300 kommentarer blev det överlägset mest kommenterade inlägget på flera år.

Och frustrationen hos de som kommenterat är tydlig, där en klar majoritet ger uttryck för sin besvikelse över ställningstagandet från administratörerna.

”Så det är viktigare att vara pk  korrekt än att säga sanningen för att hjälpa djuren?” skriver en signatur. ”Besviken. Trodde man kämpade för djurens väl. Jag kämpar vidare i annan grupp.” uppger en annan. ”Borde inte denna sida ha admin som inte är politiska aktivister? Vi är vuxna nog att tänka själva här.” frågar sig en tredje.

”Antirasistiska” admins varnar för rasism
Påfallande ofta annonserar admins om djurplågeri i södra Sverige. En återkommande trend är att varna gruppens medlemmar för att skriva ”rasistiska” kommentarer. Skriver något som de kan uppfatta som rasism, så blockeras man.

Förklarar ökningen av djurtortyr med ”internet”
Stick i stäv med Djurens Vänners senaste uttalande om att djurtortyr i högre grad kan förknippas med invandring, så tar gruppens admins officiellt avstånd från den teorin.

När en medlem spekulerar i vad ökningen beror på, så är admin Marina Stjernvall snabb med att hävda att det i princip alltid varit såhär i Sverige, och att den upplevda ökningen bara beror på ”internet”, en förklaring som medlemmen till synes godtar.

Det skrevs inte så mycket förut men hände även hemska saker förr. Det har jag bevittnat personligen från 60-talet och framåt. Även hört historier från 1930 till 2019. Mvh Marina admin

Admin pekar dock själv på invandringen
Men en snabbtitt på Marina Stjernvalls privata Facebook-konto utanför gruppen avslöjar att hon har en helt annan bild av vilka gärningsmännen är när hon inte uttalar sig i egenskap av administratör.

”Jävla idioter! Nu bara ett stenkast från mig. Fan vad arg jag blir! Vet inte vem eller vilka som är så oförstående mot våra djur. Jag hoppas Migrationsverket, IFS, eller vad det heter där man lär sig svenska, samt alla tolkar, upplyser nyanlända att detta är oacceptabelt! Dessutom straffbart, om det biter bättre! Nej, jag är inte rasist, men någonstans brister det i informationen. Visst kan Kalle och Johan också göra dumheter men att plåga igelkottar har ökat…”

Tvingades radera policyn om Samhällsnytt
Ikväll lördag, är inlägget med avståndstagandet från Samhällsnytt spårlöst borta. Om det beror på alla medlemmar som hoppat av eller om man ändrat policy är i nuläget oklart.


Hans Westlund