I en artikel som publicerades på DN på tisdagen nämner man det ökade elbehovet i norra Sverige som en anledning till att olika vindkraftsföretag söker sig till havs. Artikeln framställer det hela som en tävling om Bottenviken i Finlands och Sveriges ekonomiska zon – och sätter press på regeringen för att låta vindkraftsindustrier byggas till havs. Detta trots att experter varnar för allvarliga konsekvenser.

Just nu planerar flera företag för stora havsbaserade vindkraftsparker i Finlands och Sveriges ekonomiska zon i Bottenviken.

I DN-artikeln försöker man pressa Sverige genom att hävda att alla vindkraftverk kan ta slut hos leverantörerna – då de bokas upp till andra länder – om man inte skyndar på med att införa ett nytt system för havsbaserad vindkraft där staten går in och planerar hur etablering ska gå till.

Som förslag menar man att staten skulle kunna peka ut havsområden som är lämpliga att bygga på, där de företag som vill bygga vindkraft får tävla om området. Som på en auktion.

Dessutom framställer man elbristen i norr, i samband med företagsetableringar, som ett problem orsakat av att havsbaserad vindkraft ännu inte kunnat byggas – trots att energislag som kärnkraft skulle kunna lösa problemet.

LÄS ÄVEN: Världens största havsbaserade vindkraftspark olönsam

Fredrik Lindgren, verksjurist på Havs- och vattenmyndigheten, säger till DN att han anser att det behövs ett ”mer genomtänkt” system i Sverige för att det ska bli lättare att bygga vindkraftsindustrier till havs.

Experter varnar för flyende djur

Men experter varnar för att bygga vindkraft till havs. Thomas Lagö, professorsadjunkt inom elektro-, fysik- och maskinteknik samt väg och vatten, har tidigare sagt till Samnytt att många djur i havet, exempelvis valar, är känsligare för infraljud.

LÄS ÄVEN: Vindkraft till havs tvingar akut hotad valart att fly

Eftersom fundamenten leder ner vibrationerna i vattnet kommer det att störa och förstöra för djurens sätt att kommunicera med varandra. Thomas Lagö säger att vi människor inte kommer höra detta eftersom vi befinner oss på land – medan djuren kommer att fly.

Studier har bekräftat att tumlare flyr så långt som 50 kilometer bort från platser där vindkraftsparker byggs. Forskare menar att det i sin tur påverkar hela livsmiljön för tumlarna.

SE ÄVEN: Vindkraft – räddning eller fördärv? Del 2: Vindkraften & miljön – YouTube

SE ÄVEN: Vindkraft – räddning eller fördärv || Del 3: Vindkraft & hållbarheten – YouTube