dagens-nyheter-dn-ukraina-ukrainska-flyktingar

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 / Mvs.gov.ua, CC BY 4.0

Inrikes

DN varnar – ukrainska flyktingar kostar pengar

Publicerad 3/16/2022
Annons

Den vanligtvis så liberala tidningen tycks plötsligt ha bytt inställning till flyktingmottagning, och man har talat med en nationalekonom för att reda ut vad ukrainarna kan kosta Sverige.

Efter att i decennier ha undvikit ämnena invandring och kostnader, förutom då man hittat på att det skulle vara lönsamt, går nu Dagens Nyheter ut och varnar för att ukrainare som flyr Putins bomber och kommer till Sverige ”kan komma att kosta den svenska offentliga ekonomin tiotals miljarder kronor”.

LÄS ÄVEN: ’Ensamkommande’ rasar mot svenskt välkomnande av ukrainska flyktingar

I Migrationsverkets högsta scenario kan mer än 200 000 ukrainare komma innan halvårsskiftet i år.

– Man kan föreställa sig att det rör sig om 20, 30, kanske 40 miljarder kronor på något års sikt, om vi håller oss till Migrationsverkets prognoser, säger Joakim Ruist, nationalekonom som forskat om kostnader kring migration, till DN.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Varför inte ukrainare, Magda?”

Samtidigt säger sig Ruist ha en förhoppning om att ukrainare som flyr har bättre förutsättningar att komma in på den europeiska arbetsmarknaden än förra decenniets migranter, bland annat för att de i genomsnitt antas ha bättre språkkunskaper och högre utbildningsnivå.

Dubbla måttstockar

DN är tidningen som 2014 publicerade den ökända artikeln om att Sandviken skulle tjäna över en halv miljard kronor på invandringen.

Utöver DN:s åtta år gamla artikel har många även uppmärksammat hur statstelevisionen 2015 beskrev massinvandringen av migranter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons