Bromölla

T.v. Eric Berntsson (SD), kommunstyrelsens ordförande. T.h. Genrebild. Faksimil Facebook

Inrikes

DO ska utreda Bromöllas böneförbud

Publicerad 7/5/2019
Annons

Diskrimineringsombudsmannen, DO, meddelar att man inleder en tillsyn efter att Bromölla kommun förbjudit bönestunder på arbetstid.

Det var i början av juni som beslutet att bönestunder inte får utföras på arbetstid röstades igenom av styrande Sverigedemokraterna tillsammans med samarbetspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala vågmästarpartiet Alternativet.

LÄS ÄVEN: Kommun förbjuder bönestund under arbetstid

Enligt Clas Lundstedt som är pressansvarig vid DO ska man ta reda på om förbudet missgynnar vissa arbetstagare, rapporterar SR.

– Lagen rymmer även indirekt diskriminering. Det är när man har ett förhållningssätt som framstår som neutralt men särskilt missgynnar en grupp, säger Lundstedt.

”Det finns inte någon allmän rätt”
Kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson (SD) står fast vid att det inte är något underligt med förbudet. Han menar att det är ett förtydligande av ett reglemente precis som ett rökförbud.

– Det vi har gjort är att förtydliga en riktlinje som kallas arbete och religion. Det finns inte någon allmän rätt att gå ifrån för att be på arbetstid, säger Berntsson.

LÄS ÄVEN: SD-styrda Bromölla inför tiggeriförbud

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
770Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons