På måndagen hittades en död häst på en gård i Jönköpings kommun. Då polisen anlände till platsen kunde man konstatera att den inte dött av naturliga orsaker och upprättade en anmälan om djurplågeri.

Det var vid kl 9.30 på måndagsmorgonen polisen fick larmet. Ägaren som påträffade hästen tror att ena ögat och ett öra har blivit bortskurna.

— Jag skulle ut och se till mina hästar i hagen. Det var då jag såg hästen ligga i hagen livlös. När jag kom fram förstod jag att hon var död och att det inte har skett naturligt, det är så svårt att prata om det just nu, säger ägaren till Smålands-Tidningen.

Efter upptäckten kontaktades polis och veterinär. På polisen vill man inte kommentera fallet annat än att man är i utredningens inledning, och veterinären hänvisar till polisen.

Chock

På gården är man chockade över vad som skett.

— Det märks på övriga hästar att de saknar någon och barnen har frågat mig flera gånger hur någon kan göra så här mot ett djur. Jag vet inte vad jag ska svara mer än att det är en sjuk person som gör sådant.

Senast för tre veckor sen påträffades en häst med skador i underlivet i Jönköpings kommun.

Europeiskt problem

Även på andra håll i Sverige sker liknande angrepp på hästar och andra djur. Bara i Varberg har åtta hästar knivskurits i år. Problemet är också vida utspritt i Frankrike, Tyskland och Belgien. Även där handlar det om avskurna öron och ögon eller könsdelar.