christian-sonesson-mordhot-feat-ny

Bild: Andreas Åberg (pressbild) / Faksimil SVT.

Inrikes

Dödshotade politiker – döms endast till böter

Publicerad 10/14/2022
Annons

En man i Staffanstorp gillade inte den politik som kommunen under ledning av folkvalda kommunalrådet Christian Sonesson (M) för. Det lät han Sonesson förstå när han aggressivt konfronterade honom på en restaurang och där hotade att både misshandla och mörda honom.

Det var den 7 februari som en man kom fram till Sonesson när denne stod i lunchkön på Pilegårdens restaurang i Staffanstorp. Mannen, som kunde identifieras som 69-årige Kjell Einar Arvin, utslungade grova hotelser mot kommunalrådet.

– Han sa att han skulle slå mig på truten och skjuta mig. Det var obehagligt, berättade Christian Sonesson i händelsens rättsliga efterspel i Lunds tingsrätt.

Påstår sig inte minnas händelsen

Kjell Einar hävdade å sin sida ställd inför skranket att han inte har något minne av att ha hotat Sonesson. Detta med hänvisning till att han inte var nykter vid det aktuella tillfället. Domstolen anser det dock belagt att Kjell Einar gjort sig skyldig till olaga hot. Flera vittnen har intygat att misshandels- och dödshot uttalades.

Lunds tingsrätt väljer att utdöma en mild påföljd, något som även åklagaren yrkat: påföljden, som meddelades på onsdagen, blir villkorlig dom och 30 dagsböter.

Kjell Einar är en person som många i Staffanstorp är bekanta med. Detta därför att han flitigt rör sig i offentliga miljöer i gravt berusat tillstånd och då ofta blir aggressiv och hotfull. Enligt handlingar som Samnytt tagit del av är Kjell Einars antisocialitet på sådan nivå att han ställts under förmyndarskap med god man.

Hotbilden mot politiker ökar kontinuerligt och har på senare tid varit föremål för en intensiv debatt där fenomenet beskrivs som ett hot mot demokratin. Röster har höjts för att skärpa både brottsrubricering och påföljd när hot och våld riktas mot personer på ett systemhotande sätt.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons