Dokument bekräftar: Bidens son finansierade biolabb i Ukraina
Hunter och Joe Biden / genrebild Faksimil Twitter

Innehållet i Hunter Bidens omtalade dator väcker nya frågor sedan den ryska regeringen hävdat att sonen till USA:s president ombesörjt finansiering av ett amerikanskt militärt forskningsprogram för biologiska stridsmedel i Ukraina. Påståendet stämplades snabbt som rysk propaganda avsedd att rättfärdiga Putins invasion av Ukraina och spä på den politiska splittringen i USA. Nu har dock brittisk och amerikansk media publicerat dokument som visar att det, åtminstone delvis, är sant.

De e-postmeddelanden som Daily Mail har publicerat visar att Hunter hjälpt till att säkra miljontals dollar i finansiering för Metabiota, en entreprenör för försvarsdepartementet, som specialiserat sig på forskning om pandemi-orsakande sjukdomar. I fel händer kan dessa användas som biovapen.

Hunter var tidigare styrelseledamot i det ukrainska gasföretaget Burisma som ägs av den korruptions­utpekade tidigare statlige topptjänstemannen och numera oligarken Mykola Zlochevsky. I denna roll bjöd Hunter in företaget Metabiota till samarbete i ett ”vetenskapligt projekt” som syftade till att etablera biolabb i Ukraina.

Hunter och hans kollegor på hans investeringsföretag Rosemont Seneca Technology Partners (RSTP) har rutinmässigt investerat miljontals dollar i olika teknikföretag i hopp om att företagen skulle ta fart och generera enorm återbäring. Metabiota var ett av dessa företag och Hunter och hans kollegor investerade 500 000 dollar av sina egna pengar i företaget. De samlade även in flera miljoner dollar i finansiering för från olika investeringsjättar, varav Goldman Sachs är en, uppger New York Post.

LÄS ÄVEN: New York Times medger – storyn om Hunter Bidens laptop var inte fake news

Starka band till USA:s militära underrättelsetjänst

I digitala konversationer mellan Hunter och hans kollegor diskuteras ivrigt hur företagets övervakning av medicinsk data kan bli ett viktigt verktyg för regeringar och företag som vill upptäcka utbrott av infektionssjukdomar. I sin pitch till investerare hävdade Hunter att de inte bara organiserade finansiering för företaget, de hjälpte även till att ”skaffa nya kunder”, inklusive ”statliga myndigheter”.

Metabiota har arbetat i Ukraina för Black & Veatch, en amerikansk försvarsentreprenör som upprättat forskningsanläggningar i Ukraina, fokuserade på biologiska stridsmedel och dödliga smittor. Företaget har starka band till USA:s militära underrättelsetjänster, uppger Daily Mail.

Enligt företagets webbsida kontrakterades de av US Defense Threat Reduction Agency för att uppföra ett labb i Odessa, med syfte att ”förbättra regeringens befintliga övervakningssystem för att upptäcka, rapportera och svara på bioterrorismattacker, epidemier och potentiella pandemier”.

USA:s försvarsdepartement har betalat 18,4 miljoner dollar till Metabiota mellan statskuppen i februari 2014 och november 2016, varav 307 091 dollar öronmärktes för ”forskningsprojekt i Ukraina”.

LÄS ÄVEN: USA bekräftar ”biologiska forskningscenter” i Ukraina

Kongressen varnades

Tidigare i mars varnade amerikanska tjänstemän kongressen för att ”ryska styrkor kan försöka ta kontroll” över dessa ”biologiska forskningsanläggningar”. De uttryckte oro över att smittsamma, dödliga sjukdomar och gifter skulle kunna hamna i ryska händer. Projektet förvandlades till ett nationellt säkerhetsintresse för Ukraina, när ryska styrkor invaderade landet.

Den tidigare CIA-tjänstemannen Sam Faddis, som har granskat innehållet på Hunters dator, noterar att Metabiota i sina kontakter med Burisma pitchar idén om biolabb i Ukraina som ”ett sätt att säkra landets oberoende från Ryssland”.

– Det väcker frågan, vad är det verkliga syftet med denna satsning? Det är väldigt märkligt, säger han.

Faddis ser Hunters försök att bilda ett partnerskap mellan Burisma och Metabiota som oroväckande.

LÄS ÄVEN: ”Laptopen från helvetet” – Hunter Bidens hemligheter

Bidens involvering väcker frågor

– Hans far var då USA:s vicepresident med ansvar för förbindelserna med Ukraina. Varför satt då Hunter, inte bara i styrelsen för ett suspekt ukrainskt gasföretag, utan försökte dessutom koppla ihop dem med ett företag som arbetade med forskning om biovapen, undrar Faddis.

Faddis säger att det är uppenbart att Ryssland nu försöker utnyttja situationen i propagandasyfte men tillägger att tveksamheterna i Hunters affärer i Ukraina måste utredas ytterligare. Enligt det amerikanska Försvarsdepartementet har ingen otillåten aktivitet pågått vid forskningsanläggninarna, endast forskning i syfte att utveckla varningssystem mot pandemier.

– Vi vet inte med säkert att det var allt som pågick. Frågan kvarstår, varför är Hunter Biden inblandad? Varför är sonen till vicepresidenten, killen utan några urskiljbara egenskaper annat än ett kokainberoende, i hjärtat av detta, frågar Faddis retoriskt.

Hunter Biden, 52, är fortfarande under federal utredning för skattebedrägeri. Utredningen breddades 2018 för att även undersöka hans internationella affärer som lobbyist och investerare i samband med hans fars politiska karriär. Hunter Biden har förnekat alla anklagelser om oegentligheter.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.