Dom: Alla homosexuella i Jordanien HAR RÄTT att bo i Sverige
CC0 Public Domain

Jordanien sällar sig till ett stort antal länder vars medborgare kan få flyktingstatus i Sverige om de uppger sig vara homosexuella. En kvinna ville först ha asyl på grund av sin exmake men kom sen på att hon var lesbisk.

En kvinna från Jordanien sökte asyl hos Migrationsverket med motiveringen att hon behövde skydd från sin exmake och exmakens familj, samt – senare – för att hon var lesbisk. Migrationsverket beslutade om utvisning varefter hon överklagade till migrationsdomstol.

Tidigare äktenskap skenäktenskap?

Rätten förklarar att det faktum att kvinnan varit gift med en man inte är ett hinder för att hon nu säger sig vara lesbisk. Rätten skriver:

Av protokollet framgår vidare att utredaren tycks tro att ett par måste vara förenade i äktenskap av kärlek för att det inte ska vara fråga om ett skenäktenskap. En sådan uppfattning kan, enligt migrationsdomstolen, tolkas som uttryck för en västerländsk, etnocentrisk syn på parrelationen, som framstår som särskilt olämplig under en utredning som rör sexuell läggning.

Jordaniens homosexuella har rätt till asyl

Rätten ägnar viss tid åt att diskutera det faktum att kvinnan först sent under asylprocessen uppgav sig vara homosexuell. Till slut väljer man dock att tro på att hon är lesbisk. Domstolen skriver till slut att:


Hon lever öppet som homosexuell i Sverige. Det kan inte komma på fråga att kräva att en person, för att kunna återvända till sitt ursprungsland, ska återgå till att dölja sin sexuella läggning. Av relevant landinformation framgår att det i praktiken inte går att leva som öppet homosexuell i Jordanien.

De som dömde var rådmannen Ulrika Geijer och nämndemännen Kristel Sund (C), Titti Swenson (SD) och Göran Tegenrot (okänd partibeteckning). Domen med målnummer UM 34609-21 var enhällig och går att ladda ner här.

Homosexualitet tillåtet sedan 1951

Enligt en reseguide för homosexuella ska homosexuella handlingar mellan personer över 16 år vara lagliga i Jordanien sedan 1951. Landet erbjuder även genitalieoperationer för de som vill byta kön.

En annan reseguide för homosexuella skriver att det i Jordanien är mer okej för personer av samma kön att hålla handen offentligt än det är för heterosexuella par och att jordanska män ofta pussar varandra på kinderna offentligt. En källa till missförstånd uppges samtidigt vara att det är vanligt att jordanier berömmer varandras kroppar även när de inte är sexuellt intresserade.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Henrik Agerhäll

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.