halalslakt-inte-grovt-feature

Foto: Polisens förundersökning

Inrikes

Dom: Halalslakt inte grovt djurplågeri

Publicerad 5/16/2023
Annons

Det djurplågeri som ett får utsattes för när det olagligen halalslaktades på en kolonilott utanför Sigtuna en natt i december förra året var inte grovt. Det har Attunda tingsrätt kommit fram till, som menar att det rört sig om ett ”relativt kort lidande”.

Det är Hozan Dara M Noori Mohammed Noori, en 21-årig gängkriminell irakisk medborgare, som håller i kniven när den rituella slakten utförs i lönndom inför en grupp församlade muslimer natten till 13 december förra året.

Det är oklart var muslimerna fått tag på fåret. I polisförhör har de sagt att det köpts lagligt, men en fåruppfödare påpekar för Samnytt att det krävs registrering hos Jordbruksverket för att få köpa får.

Att den illegala halalslakten överhuvudtaget ägt rum upptäcks av en slump i samband med en förundersökning i ett annat ärende gällande grovt vapenbrott.

Inte grovt

Åklagaren vill få den 21-årige ritualslaktaren dömd för grovt djurplågeri. Enligt ett veterinärutlåtande utsattes fåret för ”ett allvarligt lidande som varit kraftigt under hela den tid som handlingen pågick”.

Rådman Johan Nordin och de tre nämndemännen, Agneta Dahlström (S), Sören Lundgren (C) och Kim Skerving (M), i Attunda tingsrätt, håller dock inte med om det.

De menar istället att det rört sig om ett ”relativt kort lidande för djuret” och att det inte ”funnits ett syfte att åsamka djuret otillbörligt lidande”. Därför döms Hozan Dara M Noori Mohammed Noori endast för djurplågeri av normalgraden.

Fängelse

Påföljden för Hozan Dara M Noori Mohammed Noori, två och ett halvt års fängelse, beror på att han samtidigt döms för grovt vapenbrott. Det är ett brott där straffskalan är mellan två och fem års fängelse.

En 17-årig kumpan döms samtidigt till ungdomsvård för vapenbrott, ringa narkotikabrott och narkotikabrott. 17-åringen har ingenting med halalslakten att göra.

LÄS MER: CHOCKBILDER: Får HALALSLAKTAS på kolonilott utanför Stockholm

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons