Officiellt heter det att Imad Alzuriey rymde genom att springa iväg, men enligt en anhörig som fanns på plats var det betydligt mindre dramatiskt än så.

Alzuriey högg 2011 en man i ryggen i Malmö som avled några dagar senare på sjukhus. Straffet blev 13 års fängelse.

Igår onsdag befann han sig ute på permission i stadsparken i Kalmar för att träffa sin familj. Från fängelset fanns bara en kriminalvårdare med.

Vid 14-tiden ska Alzuriey ha sprungit ifrån platsen.

– Det var ingen dramatik alls. Han gick i väg för att röka och sedan kom han inte tillbaka. Han hade inte sagt i förväg att han planerade att rymma och jag har inte pratat med honom sedan dess, säger en anhörig som var med och nu tror att han lämnat Sverige.

– Det hela gick lugnt till. Övervakaren sprang först efter men kom sedan tillbaka. Han sa inte så mycket då.

Ställföreträdande kriminalvårdschefen i Kalmar Albert Gegaj säger till Kvällsposten att de alltid gör riskbedömningar. I början av en permissionsstege sker permissionen med högre kontroller, fler personal m m för att successivt trappas ned, och då man kommit så pass långt att man får en tillsynspermission är personal med i princip bara för syftet att ”ifall en klient skulle välja att avvika att försöka tala klienten till rätta och sedan om det ändå sker kunna larma givetvis”.

Från familjens sida, som är starkt kritiska till det som skett, är man säkra på att han kommer komma tillbaka till Kalmar på egen hand.