Foto: Samhällsnytt.

Domstol: Ja till tiggeriförbud

Delningar

Under lång tid har flera kommuner i Sverige fått nej på förslag om tiggeriförbud av länsstyrelserna. Men i en färsk dom från Högsta förvaltningsdomstolen klargörs nu att lokala tiggeriförbud får införas.

Frågan rörde den skånska kommunen Vellinge där Högsta förvaltningsdomstolen upphäver kammarrättens tidigare beslut, och ger därmed klartecken för att förbjuda tiggeriet lokalt.

Tidigare har Vellinge fått nej i alla instanser efter att de överklagat Länsstyrelsens beslut att upphäva ett beslut om tiggeriförbud.

Argumentet från Vellinge har bland annat varit att tiggarna orsakar störningar genom ”upprepad urinering och nedskräpning på allmän plats”.

Kommuner har långtgående befogenheter
Tidigare instanser har angett att Vellinge inte visat att tiggeriet orsakat störningar i den allmänna ordningen. Dagens besked innebär att Högsta förvaltningsdomstolen fastställer kommunens beslut.

Högsta förvaltningsdomstolen fastslår nämligen att kommuner har långtgående befogenheter att införa lokala ordningsföreskrifter, men att ett förbud måste ha ett visst syfte.

– Det får inte vara allt för långtgående och det finns vissa begränsningar, framför allt geografiskt, säger Ulrik Von Essen, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen, till SVT Nyheter.

Krävs ingen särskild utredning
Domstolen slår även fast att det inte krävs någon särskild utredning som visar på att störningarna är av en viss omfattning för att åtgärden ska kunna införas.

– Kommunen behöver inte bevisa att det är störning av sån omfattning eller sån grad att det är motiverat med en reglering. Kommunen får bedöma om det utgör en potentiell störning, fortsätter Ulrik Von Essen.

Media ändrar sig
Sverigedemokraterna var det första parti som redan 2011 föreslog ett nationellt tiggeriförbud. Motståndet var då kompakt från alla andra politiska partier liksom mainstream-media.

Efterhand har dock motståndet luckrats upp och nu talar även andra partier om tiggeriförbud. Även media har ändrat tonläge, från att först förneka problemet till att även där förespråka förbud.

Ett sådant exempel är Expressen. I maj 2014 skrev de en artikel med rubriken ”SD saknar bevis för organiserat tiggeri”. I en ledartext skrev de ”Ledare: Förbud hjälper inte tiggarna”.

I ytterligare en text skrev Lars Lindström:

Uppgifterna i den ifrågasatta rapporten ”Utsatta EU-medborgare i Sverige” om att människor ”kan ha utnyttjats för tiggeri” tas tillbaka av flera kommuner, och polis och hjälparbetare över hela landet dementerar utsagor om organiserad brottslighet. Vi kan hoppas att fler och fler inser att detta är fattiga, lidande människor som desperat söker en hjälpande hand och inte förtjänar en spark i magen.

Några år senare, 2017/2018 låter det helt annorlunda från Expressen. Nu förespråkar de tiggeriförbud: ”För att beivra detta bör tiggeriförbud införas i Sverige”. Samma sak i denna ledarartikel: Dags att införa ett tiggeriförbud.

Högsta förvaltningsdomstolens beslut är prejudicerande, vilket innebär att dess domslut gäller för alla kommuner i Sverige.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

246 KOMMENTARER

 1. Ett förbud förutsätter störningar.
  Skitar de inte ner och skiter de inte i lekparker och buskage utan på toaletter så går ett förbud inte igenom.

  • Plus att alla social religiösa fjollor
   får psykbryt och börjar skriva snyfthistorier i alla medier.
   Och Greider o co. sitter i tv sofforna
   ihop med de förljugna journalisterna
   och bölar ut sin frustration över att fascismen breder ut sig.

   • Greider är outdated. Glöm detta spöke från dala-kommunisterna.
    Nu när t.o.m SVT/SR ser att det går åt helvete så passar han
    bäst ute i glesbygden bakom buskar, stenar och oplogade vägar.

  • Gödselspridningen är känd över hela landet – det är ett faktum.
   Skulle de svenska politiska partierna ta på sig den uppfostran menar du?
   Om du nu väntar på att svetsarns toaletter, på väg till Afrika, i stället skulle
   prövas i svenska Kommuner, så kan jag meddela att där är kassan tom för
   extravaganta investeringar.
   Kommunerna uppfostrar just nu 25-åringar i grundskolan i konsten att
   ’gå på toaletten’ utan att riva ned inredningen.
   Det projektet beräknas ta ytterligare många år innan man kan se ett ev.
   resultat.

  • Nu är det dags för kommunerna att sätta fart på förbudet. Tiggarna kommer att översvämma de kommuner som dröjer med beslut- detta är beslut som ska tas nationellt. Men ryggradslösa politiker vågar inte. Vad ska vi då ha dom til?

  • Moderatjävlarna, hehe, jag trodde det var flumvänstern som röstade nej, men stollen Kristersson vet man inte var man har. Nu har ju M gått ihop med MP i Fjollträsk.

   • De har röstat nej på kommunnivå överallt med hänvisning till att hd skulle säga nej. Nu kommer de hitta på någon annan anledning till att fortsätta vara förrädare. Rösta aldrig på moderaterna.

   • M är helt vilse. Det tar generationer innan de återhämtat sig
    från hen fredriks influenser.
    Lägg partiet i träda några år och skaffa lite kompetens över
    hela linjen. Visserligen kommer ingen gratis, men använd parti-
    kassan till att investera i några kloka svenska gubbar. Då löser
    det sig – garanterat.

  • I Stockholm bestämmer MP. För då får M massor av tjänster de kan sätta folk på. Vad är väl ett löfte till väljarna om tiggeriförbud, när man får vara med vid köttgrytorna. Å låter man MP bestämma, kommer man senare beskylla just MP för att det är deras fel. Egen insikt om att ha lurat väljarna, lär väl inte många Moderater i Stockholm ha….

   • Man borde aldrig rösta för moderaterna om man bryr sig om Sverige. Göran Persson var 10ggr bättre än Reinfeldt på invandringsfrågan.

 2. Hoppas jag snart kan få panta ifred…. Har hela lägenheten fullsmockad med burk och flaskor för att man konstant blir trakkaserad så fort man går förbi med lite pant. Detta problem har nog inte den babblande pappegojan, då han skickar säpo på det uppdraget.

  • ”Detta problem har nog inte den babblande pappegojan”
   Naturligtvis eftersom han redan är pantad sedan lång tid tillbaka!

 3. Gissningsvis kommer då röda kommuner att utmärka sig som tiggarkommuner & attrahera de blå förbud-kommunernas tiggare? Blir det bra det?

 4. Tiggeri borde vara förbjudet i lag. Inget hattande med lokala ordningsregler. Det är en ren ordningsfråga. Förbjud. Enkelt.

  • Nja, Kan tycka att det bör vara ok att sitta utanför slottet eller Rosenbad, där passerar ju högavlönade garanterat.

   • Jag passerar ofta både slottet och Rosenbad men jag är inte högavlönad. Däremot har jag en väldigt bra pension. Men inte ger jag pengar till tiggare. Det får du hålla på med.

 5. Ohhh yes. Tack jesus , det finns en kristen gud. Nu hoppas bara på att politikerna använder det hör verktyget för skapa ett tryggare samhälle.

 6. ”Alla människors lika värde” förnedrar romer då principen jämställer dem med muslimer. Romer och bögar är nazismens offer men det inte är muslimer som därför inte ska vara värda lika mycket på offerskala. Rättvisan måste återställas.

 7. Kommentar från en professor:

  Långsiktigt löser inte detta deras utsatthet.
  Som om tiggeri var deras långsiktiga öde!

 8. Detta borde ha varit en fråga för riksdagen, att göra en ny lag som förbjuder tiggeri.
  Detta för att det skall bli lika i alla kommuner i Sverige.
  De kommuner som inte inför tiggeriförbud , kommer att få alla till sig som fortsätter att tigga.

 9. En seger för ett anständigt samhälle.
  Vellinge är (tillsammans med bl a Staffanstorp) en moderatstyrd kommun som genomför sådan politik som moderater på riksplanet sagt sig vilja genomföra. Då tar det ”hus i helsike” och Kristersson var nere i Skåne i höstas och försökte läxa upp dessa moderater ffa från att samarbeta med SD.

 10. Att införa tiggeriförbud handlar bara om att man inte vill se att det finns människor som har det eländigt. Vi förbjuder det så finns det inte och så slipper jag få dåligt samvete.

  • Vill du att den här ohyran ska rycka och slita i dig när du går förbi med din pantpåse, detta har hänt mig! Vakna för faan!

  • Eller så vill man förhindra människohandel, vem fan sitter i tio minusgrader och tigger om man inte är tvingad.?

   Du är medskyldig till allt elände den förtryckte tiggaren får utstå…känns det bra.????

   • Alla som lagt en slant till en tiggare är medskyldig.
    Den som trott att tiggaren får pengarna har trott fel.
    Om ingen lagt sina pengar så har inte problemet funnits.

   • Ja just det, tyvärr tycker jag att kommentarerna här på Samhällsnytt bara blir tråkigare och tråkigare, tidigare och när det var Avpixlat så kunde man vid några tillfällen föra intressanta diskussioner men nu är det mest bara massa floskler, så jag kommer nog att lämna sidan så du slipper mig.

    • Det kommer en dag i framtiden när svenskar kommer tigga och ha det eländigt värre än idag,men då låter det väl annat.

  • Detta handlar om klaner från främst östeuropa som har svurit på att aldrig bli en del av samhället. Man sätter en ära i att skickligt leva på tjuveri och lurendrejeri. Hederligt jobb står inte högt i kurs.

  • Du får skänka så många miljarder du vill, jag kommer inte hindra dig. Vill du ha BG till någon godhetsorganisation?

   Du får gärna ta hem en tiggare och försörja också, inga problem.

   Men kom inte och säg att ”vi måste” ha tiggeri på allmänna platser, det måste vi inte alls. Elände räcker bara att trycka på TV:n. Men mår du bättre av att bli påhoppad av någon som påstår sig vara i behov av mat, så visst. Men det gör inte jag. Vi har en social i Sverige, den skall fylla en funktion, men inget innebär att jag måste acceptera att bli påpassad av massa organiserade tiggare.

  • Man kan resonera på samma sätt när det gäller prostitution men det är inte lika politiskt korrekt. Tror du även de prostituerade blir hjälpta av torskarnas pengar?

  • Lägg av,dom har det knappast eländigt,kolla in deras kläder och sen,hur tusan har dom råd att åka hit och leva här,resan är väl inte billig?? Va inte så insnöad och naiv.

  • Man gör sina val här i livet , är man utrustad med 2 ben o 2 armar kan jag nog tänka mig att det finns annat o göra än att sitta vid en ICA-entre

  • Javisst!. Vi kan baka in det i socialistmarxistkommunisternas påbud att
   förbjuda Sverigedemokraterna; även om det inte verkar fungera, kan
   vi väl i alla fall pröva; eller? Bor du i Danderyd och plötsligt fått problem
   med ett dåligt samvete? ”Jan Hund”?

 11. Äntligen.
  Kan tänka mig att skänka en slant till nån organisation som hjälper långsiktigt.
  Nån som känner till en lämplig organisation?
  Någon som inte slösar bort pengarna här i Sverige.

 12. Jag var i Holland i somras och där förbjöd dom inte tiggeriet utan gjorde att det ledde till böter I Sverige är böterna som i Holland 300 kr . I alla större städer i Sverige finns redan redan inskrivet i den lokala ordnings stadgan det enda som saknas är genomförande. En av slutsatserna jag drar är att den lokala ordnings stadgan bara gäller Svenskar, Tänk på det nästa gång ni betalar parkerings böter. Som är ett brott mot den lokala stadgan.

 13. Det bästa är ju att pengarna inte försvinner utomlands.
  Riksbanken saknar ju väldigt mycket pengar då alla skulle växla till nya .
  Var är dessa pengar ???? utomlands!

 14. Tiggarförbud ,, är det för att svålbitarna ska ställa sig upp o göra något vettigt eller är det för att befria svenne från den störande tiggarplågan ,, gissar att grisfösare är det enda som kan funka om man ska bli kvitt skräpet

 15. Inte utan att man undrar då och då VAR tiggarna här i stan gör sina behov. Går de månne till biblioteket eller till Åhléns? på båda ställena kostar det fem kronor! På Åhlens här i stan betalas toabesöket dessutom ENDAST med kort, och inte vilka dylika som helst. Mystiken tätnar………………….

  • Då har du hålen i rånarluvan för små, ziggizarna hemma i min by går på muggen, damerna, genom att huka sig en minut på gräsmattan, herrarna använder den lokala vårdcentralens mugg, antagligen för 2:an då, maskerat med en krycka i handen förbi receptionen.

   • Finns ingen vårdcentral i vårt centrum, där de flesta tiggarna sitter. Det finns bara betaltoa och bara EN (1) där man kan betala med mynt fortfarande.

 16. Perfekt. Jag vet de som undviker affärer för tiggarplågan.
  Stefan Löfven: ”man kan inte förbjuda fattigdom…”……Ännu ett bevis på att hans värld håller på braka ihop….

  • Nu välkomnar den förbannade hycklaren Högsta förvaltningsdomstolens dom.
   – Det är bra att det här har prövats i högsta instans i högsta förvaltningsdomstolen. Med det beskedet har vi en ny praxis uppenbarligen, då vet vi det.

 17. HURRA !
  Sedan en spark i arslet och ut ur landet, så våra äldre slipper bli lurade och bedragna, för betänk vad GW Persson sade i ett av sina TV-program om brott :
  Romerna står för ca 90 % av alla åldringsrelaterade brott !
  BETÄNK DETTA NOGA, INNAN NI LÄGGER EN PENG I MUGGEN !
  Ju längre vi har eländet här, ju fler äldre blir bedragna !

  • De bedriver ”cosplay” och skuldbeläggelse mot svenskar. Rumäniens första romske minister var öppenhjärtig om detta i en intervju för Sydsvenskan. Skulle aldrig ens få för mig att besvara deras ”hejhej”.

 18. Det här tiggerifenomenet på våra gator och torg började ju i och med att Sverige skrev på schengen-avtalet för ca 20 år sedan. Men detta tiggeri är ju knappast en livsnödvändighet för dom. Eftersom tiggarna är betydligt äldre än 20 år, så försörjde dom ju sig uppenbart med något annat innan. Kan dom inte ta sig tillbaka till sin hemländer och fortsätta försörja sig på det dom gjorde tidigare?

 19. Amnesty-aktivist(kvinna) sa just på radion att alla som är här har rättigheter.
  Lösning enl henne är att ge dom bostad, sociala insatser, hjälp in på arbetsmarknaden, så dom kan planera för framtiden…??? Är det Sveriges skyldighet enl Amnesty???, kan vi börja med att hjälpa alla Svenska medborgare, betala av statsskulden, sen ser vi vad som blir över och var vi kan hjälpa till.
  Man kan inte vara GOD med lånade pengar, man kan inte skuldsätta nationen in absurdum, för att de ”goda” aktivisterna vill det, ta era egna pengar efter skatt och var så goda…………..jävla hycklare

  • Amnesti kan ju glömma några bidrag efter detta vansinniga uttalande.Amnesti kan ju ordna så att utsatta Svenskar får gratis bostad,jobb,tandvård,läkarvård och mediciner.

   • De har aldrig fått något av mig utom en rejäl utskällning när de, utanför min dörr, visade prov på en aggressiv och väldigt obehaglig marknadsföring där de till och med försökte sätta upp mina barn mot mig.
    Så inte ett öre till denna skitorganisation!

    • Jag skulle hellre släppa in mormonerna eller de ambulerande pingstvännerna än några fisförnäma skojare från politiken. De kan ju åtminstone hjälpa till att be om att dessa politruker inte förstör i landet så förbannat som de gör.

   • Amnesty är bara en aktivistorganisation vars huvudsakliga syfte är att ”alla”, hela världen, har rätt till det du finansierar via arbetsskatt.

  • Om man tittar i den EU-lagstiftning som finns så kan man se vilka rättigheter de har. Tar man det ett steg till och läser Allemansrätten så ser man vad som gäller avseende deras ockupationer av mark där de anser sig kunna bo.
   En hel rad av övertydliga lagöverträdelser som utan tvekan ett opartiskt rättsväsende skulle kunna anföra som skäl för omedelbar utvisning.

   • Jo, följde vi bara lagstiftningen, EU-förordningar typ Dublin etc etc…
    Så kanske det skulle kännas lite bättre.
    F.n tycks tiggare, eu-migranter, illegala m.fl undantagna från all lagstiftning, fördrag m.m…………

  • Hon menar givetvis alla utom svenskar, d v s vi som betalar.

   Vilka andra länder finns det som ”ger alla rättigheter” till icke medborgare?

 20. Otroligt att en Svensk domstol vågade skicka ut ett så positivt domslut så man slipper snubbla över hejande skitiga kaffemuggar.

 21. Jag utgår ifrån att tiggarna samtidigt som de blir bortmotade från ICA-entren även blir utkörda ur landet i kraft av befintlig EU-lagstiftning som tydligt reglerar deras (och alla andra EU-medborgares) förutsättningar att befinna sig i annat EU-land.

  • Du glömmer att tiggeriförbudet måste gälla utanför ICA butiken. Hade varit bättre med ett generellt tiggeriförbud, och sedan hade man som tiggare fått söka tillstånd för att tigga på visa platser, givetvis då emot man följer alla lagar med godkänt kassaregister och marknadsmässig hyra för tiggar platsen.

 22. Moderaterna i Stockholm gör samma tavla som Socialdemokraterna
  i rikspolitiken, det kommer efter som Arbogaöl.
  Att gå MP:s ärenden är inte optimalt för Moderaterna.
  M kommer att få förstå folkviljan framöver.

 23. Nu är det bevisat att SD sitter på facit så nu kan 7k städa av alla andra viktiga frågor ganska fort. Sätt igång nu för fan!

 24. Det borde vara en glädjens dag när tiggeri försvinner om behovet även kunde försvinna.
  Det finns många fattiga i världen som inte givit upp på samma sätt som dessa människor.
  De måste ha en särskiljande kultur som århundrade efter århundrade blir så drabbade. Frågan är om de vill anpassa sig eller om de likt A lagaren ser sig själva i en annan dager än vi ser dem.

  • Zigenarna är ett nomadfolk som inte gillar att slå ner sina bopålar. Det största problemet är giftermål och barnalstrande inom släkt och familj som skapar analfabeter och missbildningar.

   • Jag har sett deras jultomtekärringar banka ner sina gubbar i 30-talsbrallor när de blivit fulla på vad de fått i pengar av sina jultomtetanter. Då har det vrålats och skrikits och det rejält mitt i folkhopen som står helt snälla och väntar på bussen. Det märkliga är också att dessa fruntimmer kan knalla omkring i pisstofflor i 40 graders kyla utan att frysa tårna av sig. När man ser dem gå, går de hur lätt och friskt och snabbt som helst, trots sina runda magar att till och med min skeppskatt skulle bli avundsjuk.

 25. Det är ett evigt tycka-synd-om tuggande för dessa tiggare. På SR idag intervjuade dom en tiggande man som sa, att han hade utbildning men inte kunde få jobb i sitt land. Då undrar jag om dom är mer värda än de tusentals svenskar som också har utbildning, men inte får jobb. Inte fan sitter dom på gatorna och tigger.
  Tiggarna, åtminstone här i Malmö, går varken hungriga eller taklösa. Socialen förser dem nämligen med ett laddat ICA-kort de kan handla mat på. Jag ser dem dessutom handla sådant som tvättmedel etc. Vilket visar att dom har något slags boende där dom kan tvätta osv. Allt finansierat via våra skattsedlar.

  Jag är säker på att bidrag för fattiga delas ut i deras respektive länder. Men det är så klart mer lönsamt att både få socialbidrag och extra fickpengar som en 5-hundring eller mer varje dag. En inkomst som vore rena julafton varje dag för en svensk fattigpensionär.

  • Har oxå märkt av att de sk. ”utsatta” inte stinker på samma sätt som förr.
   I vårat Centrum misstänker vi observanta, att de får ”hjälp” av socialen.
   Sos. el. regering borde skicka räkningen till EU.

 26. I förra veckan vid ett besök på ortens Willys tilltalade en ”sån där” mig och min fru..

  Hej hej, i sedvanlig ordning..

  Då replik från mig uteblev i sedvanlig ordning..

  Lät inte reaktionen vänta på sig..

  -DRA ÅT HELVETE!!! kom ur ”den därs” mun..

  SFI-kursen verkar ha fäst på bra på ”den där”..

 27. Bra de rensar upp lite i Sverige. Misstänker att nästa steg blir att förbjuda alla svenskar också som pissar i portarna och spyr på trottoarerna och utvisa dem till ett annat land. Alla som spottar ner deras gator och skiter bredvid toalettstolen på fyllan ska också få lära sig att sköta sig. Det måste vara ordning och reda inte bara i finanserna.

 28. Noterat att de personer som verkar vara mest givmilda är äldre med en kvällstidning under armen. Använder förmodligen inte nätet alls.

  D v s ser inget o hör inget (eller väldigt lite) av verkligheten.

 29. M i Stockholm tänker inte införa något förbud. Finansborgarrådet Anna König-Jättedryg tycker det är helt ok att de som röstat på M ska få Mp-politik.
  Inte många hästar hemma där inte.

 30. Då slapp ynkedoms politikerna på riksplanet fatta beslut som en majoritet önskat . Kommunernas självbestämmande stadfästas. 30 miljarder pumpar EU in i Rumänien varav 9 ska gå till sk utsatta grupper, sägs det. Finns ingen anledning att svenska skattebetalare ska betala utöver det. Nu fylls SR med snörvel reportage o vänsterjournalister vrider sig i känslosåsen. Inte en enda journalist har öppnat SITT hem för en enda EU migrant.

 31. Om vi inte hade varit så snabba med att avskaffa den befintliga lösdriverilagen i samband med kommunistrevolutionen 1968, så kunde tiggeriet ha stoppats under en valfri kafferast hos polisen.
  (Lösdriverilagen från 1885; Kringstrykande person som saknar medel till sitt uppehälle eller som underlåter att söka försörja sig, och lever så att fara uppstår för allmän ordning o. sedlighet.
  Tilldelas varning för lösdriveri eller döms till tvångsarbete.)
  Sossarna var inget att leka med, då det begav sig en gång i tiden.

 32. De politiska aktivisterna inom förvaltningar och samhällsinstitutioner är idag lika frekventa som i media.
  Om juristerna i de olika instanserna läste lagboken istället för att hemfalla åt pk-fascismen skulle ärenden som dessa inte behöva dras i långbänk upp i högsta instans för att avgöras.
  Men stort tack och grattis till Vellinge och hela Sverige för övrigt till detta beslut som borde varit självklart redan från början.

 33. För sjuttielfter gången, det finns inga tiggare, alla ingår i kriminella nätverk. Detta tillhör allmänbildningen idag (så länge du inte är vänster/PK/feminist). Det finns så många bevis och exempel att det borde vara lättare att tro på påskharen än att förneka detta.

  • Kriminaliseras tiggeri blir alla tiggare kriminella.

   Hur ser bevisen för att mugghållarna utanför affärerna ingår i kriminella nätverk ut?

   • En blev tagen i Uppsala med 6 miljoner i kontanter i fickan. Norge har gjort ett stort reportage om hur det fungerar, att det skulle vara annorlunda i Sverige är ren fantasi. Det har gjort fler avslöjanden i Sverige även om jag inte orkar ta fram något nu. Dessutom, skulle en tiggare, med de dåliga resultatet i Rumänien, sitta och tigga flera år bara för att kunna åka till kalla Sverige och tigga? Måste vara jävligt bra på att lägga undan pengar med den skrala inkomsten…

 34. ÄNTLIGEN….!!

  Nu hoppas Vi bara att det tas itu med Tiggeri i TV på Licensbetalarnas Skatteinbetalningar och FÖRBJUDER det….

  En veckas Musikhjälp 24 Tim/dygnet med Tre anställda synliga och kanske 10 st osynliga samt andra med högre Tjänster i Tv och Radio som skall Ha Betalt av de insamlade 50 Miljonerna gör att summan krymper betydligt…

  Kul för ungar att hoppa ikring och vinka och spela pajasar MEN en besvikelse att insamlingen sträckte sej över hela världens Barn….
  Jag fick uppfattningen att detrörde funktionshindrade Barn i Sverige och tyckte det var en Bra Insamling, men hela världen skulle DELA på det….som blev över ….?!?

  Kan Vi Aldrig göra något för Våra Barn i detta Land….Nej visst man får inte TIGGA till en Svensk, och en Svensk får inte TIGGA till sej själv…

  MEN Den Licensbetalda Median får TIGGA av SVENSKAR för att ge till Anställda och ett litet antal Barn i Världen…
  Sjukt…..
  Vilket Land Vilken Demokrati…..!

  • Och de kriminella i Malmö, som kunde bo i en stor central lyxlägenhet – inklusive städning. Och att detta kostade skattebetalarna hutlösa 70 miljoner. Tala om att elda för kråkorna.

   Vi kunde alltså fått betydligt bättre valuta för våra skattemedel, om vi hade haft några intelligenta beslutsfattare att tillgå i vårt samhälle…

  • Det är mycket man INTE tittar på nu för tiden. TV har spårat ur nåt så kopiöst. Man blir matt av all skit som sprids.

 35. Äntligen. Det skulle kommit för 10 år sen.

  Varför ska det gå så segt! Återvandringen kommer dröja 10 år till minst

 36. Ett klockrent argument emot den/de som säger att man inte kan förbjuda fattigdom: Varför sitter samma tiggare, utanför samma ställe, år ut och år in – om tiggerierna i Sverige inte är organiserade? Den mest morgonpigge tiggaren borde knipa den mest attraktiva platsen först.

  Givetvis är det en enorm skillnad beroende var man sitter. Ändå är det aldrig någon ruljans på tiggare. Alltid samma tiggare utanför samma entrédörr hela tiden. Och, vad händer om fel tiggare råkar ta en annan tiggares plats? Får det passera ostraffat? En tillfällighet?

  • Nu tigger de ihop pengar för att kunna åka hem till sina baaarn över julen. Varför i h-e åker de hit när allt de tycks göra är att tigga ihop pengar till hemresan? Och hur får de ihop pengar till att åka hit igen när de är i Rumänien där det lär vara tiggeriförbud?
   Det är mycket lite som stämmer i den här historien.

 37. Vad bra, nu kan dom gå ner i vkt! Frosseri är inte bra, trots full matkassa varje dag satt dom kvar o skulle ha mer, mer, mer, mer, mer, mer, mer ännu mer

 38. Vellinge o Sölvesborg!!, skicka överblivna tiggare till Sthlm med gratis buss.
  Här har moderatkärringen Jerlemyr makten med MP så därför har vi inget förbud här.
  Naturligtvis tvärtemot vad väljarna vill…..dessa sjuka jävlar!!!
  För makten, härligheten och tiggarna..Allah……..

  F.ö noterade jag att den feministiska snöröjningen fungerar…cyckelbanorna jättefina, trottoaren isig o dann……..

 39. De svenska domstollarna upphör aldrig att förvåna. _Så_ önskar CG16 och hans domarmaffia ”God Jul”.
  Visa att du inte knyter näven i byxfickan. Bejaka de kulörta jullyktorna i gatukorsningarna och låt julfriden lägra sig över Drottningholmsbron.
  Vi äro tusenden!
  Är det verkligen fred [till varje pris] vi vill ha?

 40. Nu blir det intressant vilka ”slumpvis” invånare som intervjuas av Svt, Sydnytt och Radio Malmöhus. Det finns säkert inte så många vänsterapostlar eller miljömuppar i Vellinge. Eller ”Refuges welcome”.

 41. Äntligen har några i Sverige fattat. Grattis alla Vellingebor.
  Anders Lindberg och många andra förståsigpåare hade så fel om att tiggeriet inte var organiserat.

  När dessa Zigenare som annars är de mest oföretagsamma folket hade pinpointat varenda ICA-butik, Coop, Systembolag, Stormarknader i hela Sverige, förstod vi vanliga normalbegåvade att det var organiserat in i minsta detalj. Men inte Anders Lindberg.

  https://www.aftonbladet.se/ledare/a/MganwK/organiserat-tiggeri-ar-en-ratta-i-pizzan

  https://www.aftonbladet.se/ledare/a/oRer60/folk-borde-sluta-ljuga-om-tiggare

 42. Lindberg och Lindström.
  Så fel ni har jämt och ständigt, att ni överhuvudtaget orkar skriva alla skit som aldrig ens är in närheten av vekligheten.

  44 personer har hittills blivit skjutna i år det kommer garanterat vara 50 innan nyår.
  Men det kommer ni inte ens att observera.

  • Nej, men kanske affärsinnehavarna får rätt att köra bort dem. De affärer som får bort sina ”tiggare” kommer garanterat att få fler kunder.

 43. Nu kommer hela StasiTV och StasiRadio mobilisera och fylla programtiderna med gråterskor och allehanda vänsterdravel för att få svenska folket att känna skuld över detta beslut.
  Krigsrubriker i blaskorna kommer att förstöra julen för alla redan skuldkänsliga svenskar som nu kommer att gråta ut i diverse inlägg på sociala medier.

 44. Oj oj oj.. Nu blir det ett jämmer ifrån vänstern och alla ”godhetsapostlar.” Men naturligtvis är det här beslutet bara ett litet myrsteg. Vad Sverige behöver är naturligtvis ett rikstäckande tiggeriförbud som innefattar att polisen har rätt att köra iväg de som trotsar förbudet. Sedan ut ur landet med parasiterna.

 45. Undrar om regeringen kommer stifta en lag om att tiggeriförbud inte ska tillåtas? I de fall tiggare har för avsikt att läsa på gymnasiet så kan de få fortsätta tigga eller liknande.

 46. Dom enda dom kan ändra det beslutet är Riksdagen som måste stifta en lag som gör det tillåtet att tigga. Om alla bestämde sig att bötfälla tiggeriet utom i Stockholm tydligen. I Holland bestämde sig Borgmästaren i En stad för att bötfälla tiggeriet Då fattade borgmästarna i andra holländska städer att tiggarna skulle flytta till deras städer. Så dom fattade samma beslut och nästa dag vad jag förstod gick det en bilkaravan genom Holland mot deras hemländer. Den Holländska boten var 30€ motsvarande ungefär den Svenska Boten på 300 KR

 47. SR drog igång godhetsr*nkningsmaskinen på fulllt ös.. det skulle inte bara vara lokalt – ånej, till o med P4 Örebro hade med inlägget!! Ärligt talat gott folk – det skulle inte förvåna mig att efter detta ”helt opolitiskt o vinklade inlägg” så kommer förbudet ändå gå i stöpet…

 48. Högsta förvaltningsdomstolens beslut är prejudicerande, vilket innebär att dess domslut gäller för alla kommuner i Sverige. Nu är det upp till kommunerna att agera. Har innan detta beslut besökt o handlat i Vellinge under hösten -18 o aldrig sett ngr tiggare där.

 49. Detta Organiserade Tiggeri har varit och ÄR en Landsplåga !
  Från Ystad i söder till Kiruna i Norr
  Dom har invaderat vårt Land och Missbrukat EU-rätten.
  Nu måste dom UT !

 50. Det är välkommet med ett tiggeriförbud som kommunerna kan bestämma om. Om ett sådant förbud kommit tidigare hade vi sluppit mycket annat elände med egendomsbrott, prostitution m.m. Mycket lidande hade också besparats dem som av maffiatyper lockats till Sverige för tigga..Tiggarna på gatan far illa. Vi vet att dem på gatan bara får behålla en mindre del tiggarpengarna sedan bossarna skött växlingen av mynten. De kvinnliga tiggarna får i en del fall ställa upp på prostitution. Om det långt tidigare införts ett nationellt tiggeriförbud hade inte tiggaren Gigi, eller vad han hette, behövt utsättas för dödsmisshandel. Allt detta med tiggeriet och alla dess baksidor är PK-politikernas fel. Den förbannade svetsarlöfvén har ju gång på gång rutit till om att man kan inte förbjuda fattigdom. Denne underbegåvade pajas bär mycket av ansvaret för tiggeriets baksidor och för dödsmisshandeln i Huskvarna.

 51. Jag har jagat bort Tiggare och SOP-ROTARE runt vårt hus.
  Jag stirrar och skriker åt dom !
  Det är dom inte vana vid !
  Svenskar är Mesiga ! Säger inget !

  • För några år sedan när ”fenomenet” började,satt plötsligt en tiggare utanför Biltema!. Jag frågade då personalen,om de har så dåligt betalt,att de måste sitta utanför och tigga! De stirrade oförstående på mig!. När jag förklarade närmare sprang,de ut och skickade iväg tiggaren! Sedan dess har det ALDRIG suttit någon utanför Biltema!!!

 52. Det behövs inte ens ett förbud.
  Det är redan så att man inte har automatisk vistelserätt i annat EU-land längre än 3 månader förutsatt att värdlandet gitter kräva registrering av de som är här, något som Sverige inte gör.
  Varför kräver inte Sverige registrering, något vi har full rätt att göra enligt EUs regler för fri rörlighet

  • Löfvén och de andra sjuklöverpolitiekrna har ju försvarat tiggeriets vara i Sverige, genom att hänvisa till att fattigdom inte kan förbjudas. Det är ju ren idioti, men Löfvén är ju detta personifierat.

 53. Dags att börja följa 3 månaders regeln äntligen och skicka hem dessa arbetsskygga tärande Zigenare då.
  För all framtid.

 54. Det känns hoppfullt att det annars så rötskadade rättssystemet för en gångs skull uppvisar sans och förnuft och inte springer vänsterlobbyisters ärenden. Dessa tiggare har inget på svenska gator och torg att skaffa. Det löser inte deras fattigdomsproblem, men skapar problem för hederliga svenska medborgare.
  Ett grönt ljus för lokala förbud är en direkt signal till tiggarnas hemländer. Ta hand om era medborgare!! skicka dem inte till Sverige för att tigga!! GRATTIS VELLINGE! Ni vann!! Trägen vinner helt klart!

 55. Jag går inte ens in i en butik där det sitter en utländsk tiggare!! Det är verkligen så sjukt att detta får förekomma överhuvudtaget! ”Haj, haj”

 56. En bra början, vi får se om extremvänstern och olika ”det är synd om” föreningar ställer till med något.

 57. Sverige och Svenskar bär inget Ansvar för Tiggeriet som kommer från andra Länder !
  Dessa tar sig friheten att störa , trakassera och besvära oss, när vi skall gå och handla !
  Dom skriker och tjatar på oss !
  Med vilken Rätt ?
  Med vilken Rätt ska dom sitta utanför vår Livsmedelsaffär och trakassera oss ?
  Dom hör inte hemma i vårt Land !
  Och måste kastas UT !

 58. Längesen man kände friheten att närma sig sin butik utan att bli utstirrad och tilltalad och ivägjagad av koppar under näsan såfort man saktar ner farten.
  Tror jag ska flytta till Vällinge

 59. För mig en återkommande tanke :

  -Hur käkar man sig så fläskig om man är fattig?
  ”Dålig billig mat” svarar många, men även kolhydrater o fett måste fyllas på rätt regelbundet för att uppnå sån kroppshydda!
  Inte vad jag direkt associerar med svält o fattigdom iaf, snarare frosseri o hedonism

  • Trollpackorna har tom snott vårt språk ifrån oss, jag kan inte längre säga HejHej när jag hälar på en granne känner mig som en tattattiggare

 60. Såg på tv om extremt fattiga romer i Rumänien,kvinnan dom frågade var extremt fet och fattar inte hur man kan va fet och utfattig ingen mat och har ingenting?Det går inte riktigt ihop.

 61. Bra om vi också kan få ett förbud mot somalier”.
  De tär på välfärden, sniker bidrag, utan att dra in en krona på eget arbete och är allmänt stökiga. Det skulle vara en lisa för själen att slippa dem på gator och torg. Men framför allt på de fik de besöker.

 62. På TV4-nyheterna visa dom upp den svullna romen utanför affären i Vellinge , hon tänkte inte flytta på sig ,, precis som dom tömmer romläger måste man släpa bort dom , eller en hink vatten dagligen över dom vintertid kan jag tänka mig funka

 63. Tiggeri är förbjudet i Rumänien !

  En rom ”tjänar” i snitt 400 kr. om dagen vid tiggeri inom EU.
  ca 10-12.000 kr. i månaden, enl. en tysk undersökning.
  En arbetande rumän tjänar i genomsnitt 1.500 kr. i månaden.
  Tiggarna ”tjänar” då en rumänsk Årslön på ca 6 veckors ”arbete” !
  Skattefritt !
  När han (hon) sen kommer hem, går ”Stackaren” till sitt Socialkontor
  och hämtar ut sitt socialbidrag. En Win Win situation !!!
  Sprid gärna denna Inf. till alla Goda, som skänkar pengar till
  Tiggarna !

 64. Ett känt citat ” Fattigdom går inte att förbjuda” , kan något gissa detta uttalande ? Igår skrev han ” Ny praxis ”

 65. Förbjud tiggeriet men låt dom stanna hos folk som vill betala deras uppehälle med sovplatser. Tror Jan Eliasson har ett antal rum lediga. Då tror jag problemet skulle lösa sig själv.

 66. Låt Södermalm bli en fredad plats för tiggare..ty där har de sina största och ivrigaste supportrar! Om vi inte får ett landstäckande tiggeriförbud riskerar de s.k. tiggeritillåtna kommunerna att översvämmas av de stoppade utsugarna…men låt Södermalm bli deras fristad..haha

 67. Så mycket kriminalitet kopplat till tiggeriet, skönt att få bort det från våra gator och förhoppningsvis ett förbud i hela landet inom en snar framtid.

 68. Tiggeriförespråkarna säger alltid: Det är väl inte så jobbigt med att de sitter där. Vad är det som är så jobbigt med det? De är fattiga och har inget annat val, utan hem och utan inkomst..(…)

  Man blir bara så trött på alla dessa människor som inte kan förstå att man upplever det som jobbigt med någon som, utan att jag känner dom, säger hej till mig varje gång jag går in och ut ur butiken. De inkräktar helt enkelt på min privata sfär genom att säga hej hej, trots att jag inte känner dom. Numera så kör de med God Jul istället.
  Det märks också tydligt att de inriktar sig främst på äldre, som de upplever är lite svagare och inte kan stå emot tiggeriet.

  Nej de har ett hem i sitt hemland, och visst de må vara fattiga, men man löser aldrig några problem genom att tillåta tiggeri. Istället så permanentar man beroendet till allmosor, och därmed löses aldrig problemet.
  Problemet ska lösas i hemlandet, och ingen annanstans!
  Dessutom så ser det skitigt ut med allt skrot och lump de har runt omkring sig där de sitter, framför matvarubutiken.

  • Ja, det är mycket elände kopplat till tiggeriet, som de flesta inte anar.
   Ingen vill väl bli lurad, men lurade oss är precis vad de försöker göra, antingen det är genom simulerade handikapp, falska skyltar om barn som behöver ögonoperationer etc.
   De som fortsätter att ge pengar i muggen till dessa människor har faktiskt inget intresse alls av att hjälpa dem! Däremot hjälper naiva svenskar sin egen känsla av godhet.

  • Vad som stör mig mest är att dom står vid varje ingång som nån ”festival-vakt” och granskar, som kunderna måste säga ’Hej” till på rätt sätt för att bli insläppt på ”deras” Ica.
   Snacka om att ta sig friheter, när dom knappt är kapabel att överleva utan allmossor

 69. Tiggeriet skulle inte finnas ifall det inte fanns idioter till svenskar som gav dem pengar. Men det kanske är samma 82% som röstar 7-klövern? Då får dom ha det.

  • Hos oss är det bara pensionärer med rullator som lägger i koppen, kan knappt böja sig ner
   -samma som tiggarn rånar senare.

 70. Att vissa kommuner inför tiggeriförbud medan andra tillåter tiggeri är ohållbart. Där det är tillåtet kommer trycket öka enormt med kriminalitet, olagliga läger och toalettkaos. Det enda som fungerar är nationellt tiggeriförbud och naturligtvis en gränskontroll så inresta från EU inte har tiggeri som besöksgrund.

 71. En FI ledare Soraya Post kallar förbudet mot tiggeri för rasism. Hon vill inte att
  ”hennes” folk ska höja sig över fattigdomen utan kravla kvar i rännstenen. Ändå
  strör EU många miljarder över Rumänien och Bulgarien. Just för att utbilda,
  kompensera och bygga upp. Av dessa miljarder finns ju också pengar märkta
  till romers framtid. Det är illavarslande när en EU, FI politiker uttalar förakt för
  den egna folkgruppen och vill hålla romer kvar i rännstenen genom tiggeri.
  Förnekar fakta att en del romer faktiskt tvingas att tigga i organiserade former
  av deras utnyttjare.

 72. Knasigt att det ska vara så mycket motstånd mot att förbjuda något som så många störs av. Man får ju inte stå och sälja varor utan massor av tillstånd så varför ska man då få sitta och ”sälja” ingenting (vilket ju är vad tiggare gör).

  Hela tiggarfjäsk-karusellen handlar om att upprätthålla ett narrativ (samt att det är en ”helig” folkgrupp som utför tiggeriet). Ett narrativ som när den livnärs får konsekvensen att fler barn i framtiden kommer hamna i en tiggarkarriär snarare än i en sundare karriär.
  Visa istället barn till ”romer” att även de är individer som kan bli vad de vill! Självstigmatiseringen i denna kultur är problemets kärna, och den livnärs av att politiker ger dem rätt – ”ja ni ÄR förföljda av rasister, klart ni måste tigga då, såna som ni skulle aldrig kunna leva som vi andra”. Alltså som vanligt ”De låga förväntningarnas rasism”…

 73. Påståenden: Ett tiggeriförbud löser inte deras situation!! Men: tiggeri förbättrar ju inte deras situation heller?? Vad göra? Tiggarna är ju så ”Utsatta”!!!!!!

  En tiggare får kanske inte inte sitta var som helst. Men det får inte dom lokala A-lagarna göra heller. Är inte en A-lagare också en utsatt grupp??

  Men, men vi måste ge tiggarna en chans, dom måste få bostäder, hur kan dom annars lära sig svenska och ta sig in på arbetsmarknaden??!! Och vem betalar för deras bostäder??

  ”Men, men vi måste ge A-lagare chans, dom måste få bostäder, hur kan
  dom annars lära sig och ta sig in på arbetsmarknaden??!! ” Och vem betalar för deras bostäder??

LÄMNA ETT SVAR