vindkraft 8

Pexels/jill.s, CC BY-SA 2.0

Inrikes

Domstol kör över sameby – ger tillstånd för vindkraftspark

Publicerad 9/12/2023
Annons

En utdragen process som pågått sedan 2015 fick på tisdagen sitt avslut då Mark- och miljööverdomstolen går emot Vilhelmina södra sameby och ger Vattenfall tillstånd för vindkraftverk på Stormyrberget i Örnsköldsviks kommun.

Tillståndet handlar om att uppföra en gruppstation för vindkraft. Från Vilhelmina södra sameby har man hävdat att en vindkraftverkspark skulle påtagligt försvåra att bedriva rennäring.

På mark- och miljödomstolen medger man att vindkraftverksparken minskar möjligheterna att utnyttja Stormyrberget för rennäring men gör samtidigt bedömningen att området hittills endast använts i mindre omfattning för bete och flytt av renar. Man anser även att det finns alternativa möjligheter att flytta renar inom samebyns område.

LÄS ÄVEN: Noll lönsamhet i stora vindkraftsprojekt

Beslutet innebär enligt DN attVattenfall nu kan uppföra upp till 36 vindkraftverk med en maxhöjd på 220 meter. Allt som saknas är bara ett investeringsbeslut som förväntas fattas 2025.

– Att vindkraftsprojektet Stormyrberget nu fått miljötillstånd markerar inte bara en steg framåt för fossilfri energiproduktion i Sverige, utan visar också att vindkraften är en avgörande komponent för att tackla klimatförändringarna och främja en fossilfri framtid, säger Marie Kimming, chef för Vattenfalls landbaserade projektutveckling.

Domen kan inte överklagas.

LÄS ÄVEN: Vildmark förvandlad till vindkraftsindustri: ”Deprimerande”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
555Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons