Domstolsbeslut: tillåtet läsa terroristernas jihad-koran i fängelset

1.1K Shares

Kriminalvården ville förbjuda en brottsdömd man att i sin cell ha en våldsbejakande version av Koranen som används av muslimska terrorister. Man anser att det motverkar syftet med fängelsevistelsen som är att återanpassa mannen till det svenska samhället. Det gillas dock inte av kammarrätten som ger den kriminelle mannen rätt efter att denne överklagat beslutet. Det rapporterar Dagens Juridik.

Nu tvingas anstalten Hall lämna tillbaka ”The Noble Quran” till fången. Enligt domstolen har fängelseledningen inte kunna bevisa att läsningen påverkat mannen eller andra fångar på ett sådant sätt som äventyrar ordning och säkerhet på fängelset. Att få läsa boken ingår i religionsfriheten, menar man – en frihet som även omfattar i övrigt frihetsberövade personer.

Domstolen anser det inte bevisat att den intagne, så som fängelseledningen hävdat, stödjer våldsbejakande extremism bara därför att han läser dessa organisationers litteratur. Boken var en gåva till mannen i fängelset från dennes familj.

Första instans, förvaltningsrätten, gick på kriminalvårdens linje. Men kammarrätten ändrar efter överklagande domen. Det är framgent tillåtet för kriminella att studera våldsbejakande islamism under fängelsevistelsen.

Det framgår inte av Dagens Juridiks rapportering vilka brott mannen är dömd för.

1.1K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.