32-åriga domstolshandläggaren Sibel Karahan åtalas för att ha läckt hemliga uppgifter till kriminella medan hon arbetat på Attunda tingsrätt. Stämningsansökan lämnades under fredagen in av chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

Misstankarna mot Sibel Karahan uppstår under en utredning tidigare i år mot det så kallade Turebergsnätverket. Nätverket styrs av den kriminella klanen Yildiz, som ursprungligen kommer från Turkiet.

Yildiz-släkten är en av flera ”släktbaserade kriminella nätverk” som omnämns i polisens medialt uppmärksammade klanrapport från 2020. Klanen har sin bas i Sollentuna utanför Stockholm.

Medlemmar i Turebergsnätverket. Foto: Polisen

Anledningen till att misstankarna uppstår är att de kriminella personer i Yildiz-släkten som polisen spanar på inte beter sig som förväntat.

– De personer som var föremål för hemliga tvångsmedel betedde sig inte på ett sätt, eller responderade inte på ett sätt, som var adekvat i förhållande till de här tvångsmedlen. De här avvikelserna var så stora att man började fatta misstankar om att det helt enkelt fanns ett sekretessläckage, förklarar chefsåklagare Per Nichols under en pressträff på fredagen.

Hemlig kameraövervakning

Det beslutas om tvångsmedel mot den 32-åriga domstolshandläggaren. Dolda kameror monteras under stort hemlighetsmakeri inne på hennes arbetsrum på Attunda tingsrätt.

Hemlig övervakning av Sibel Tugba Karahan. Foto: Polisen

Telefonavlyssning inleds mot henne, samtidigt som spaning pågår mot Turebergsnätverket.

Spaningsarbetet avslöjar att Sibel Karahan skickar hemliga handlingar från domstolen till Azim Özkan, en medlem i Turebergsnätverket. Bland annat dokument som visar att polis och åklagare framställt om att genomföra hemliga tvångsmedel mot den kriminella klanen.

Polisens spanare lyckas till och med dokumentera när Azim Özkan träffar andra gängmedlemmar i Malmparken i Sollentuna, och visar upp de hemliga handlingar han fått del av.

Grafik: Polisen
Spaningsfilm mot Turebergsnätverkets medlemmar. Foto: Polisen

Vill ta sitt liv

Enligt åklagaren drivs inte Sibel Karahan av ekonomiska motiv. Istället är hon djupt förälskad i den nio år yngre gängmedlemmen Azim Özkan. Hon bryter mot lagen för att vara honom till lags. En kärlek som inte är besvarad.

15 september i år ringer Sibel upp en väninna och berättar att ”it’s over” med Azim. Hon är förtvivlad, och pratar om att ta sitt eget liv.

LÄS MER: Domstol anställde turkisk kvinna – läckte hemliga uppgifter

Väninnan är, enligt polisen som avlyssnar samtalet, ”brutalt ärlig”. Hon försöker förklara för Sibel att Azim Özkan inte är, och aldrig varit, intresserad av domstolshandläggaren.

– Du är unyttjad, du har ingen självrespekt, du kan inte förvänta dig respekt från honom heller. De vill inte bli ihop med sådana som dig, säger väninnan.

– Du är en golare för honom. Han vill bara ha en golare.

Grips och åtalas

Sibel Karahan har, liksom Yildiz-släkten, turkisk bakgrund. Hon är född i Sverige till turkiska invandrare och var tidigare gift med en turkisk medborgare.

Hon anhålls i sin frånvaro den 20 september, grips kort därefter och begärs den 22 september häktad för grovt brott mot tystnadsplikten, grovt dataintrång samt brott mot tystnadsplikten.

Nu åtalas hon för de tre brott hon tidigare häktats för. Hon åtalas dessutom för ytterligare ett dataintrång. Huvudförhandling hålls vid Attunda tingsrätt den 22 och 23 november.

Förhörsuppgifter indikerar att Sibel Karahan gjort vissa erkännanden. Det är emellertid oklart om hon erkänner samtliga brott hon åtalas för.

LÄS ÄVEN: Internutredning visar tio fall där Kriminalvården infiltrerats