Under presidentvalskampanjen lovade Donald Trump att inte ge amnesti till illegala invandrare utan istället börja deportera dessa i högre takt. Dock visar det sig att det s.k. DACA-programmet där illegala invandrare står i centrum har försatt Trump i en rejäl rävsax där valet nu verkar stå mellan pest och kolera.

DACA, Deferred Action for Childhood Arrivals, är ett migrationsprogram skapat av Barack Obama som ger en slags temporär amnesti till individer som anlänt som barn illegalt till USA tillsammans med sina föräldrar. Barn som smugglats in i USA av sina föräldrar som korsat gränsen illegalt tilldelas under DACA amnesti i två år och kan sedan söka amnesti i ytterligare två år i taget resten av livet.

Runt 800.000 individer skyddas för närvarande av DACA-programmet. DACA är en exekutiv presidentorder och alltså ingen Kongresslag eftersom Republikanerna i Kongressen hela tiden motsatt sig DACA.

september meddelade Donald Trump att han avslutar DACA-programmet och gav Kongressen sex månader på sig att stifta en riktig lag som löser problemet som dessa 800.000 individer försatts i av sina föräldrar. Ärendet hamnade i domstol i vänsterliberala Kalifornien där en domare i San Francisco häromdagen som förväntat dömde att Trump inte har rätt att avsluta DACA-programmet.

Trump kan naturligtvis överklaga detta där Högsta domstolen slutligen, i likhet med turerna kring inreseförbuden, med största sannolikhet kommer ge Trump rätten att avsluta DACA eftersom domaren i Kalifornien lika sannolikt överskred sina befogenheter och eftersom DACA är en exekutiv order och inte en lag stiftad av Kongressen. En president enligt Konstitutionen rätt att förkasta tidigare presidentskrivna exekutiva ordrar samt rätt att styra över migrationspolitiken, något såväl amerikansk lag som HD-prejudikat bekräftar.

Dock är den juridiska biten inte det verkliga problemet. Den verkliga rävsaxen som Trump sitter i handlar om hur dessa 800.000 DACA-individer ska hanteras i praktiken.

Trump har flera valmöjligheter, varav alla dessvärre skapar nya stora problem. Han kan välja att inte göra någonting alls, vilket betyder status quo och därmed att fortsatt amnesti för dessa 800.000 individer råder, vilket skulle kraftigt uppröra hans väljarbas.

Trump kan välja att ta ärendet till HD som med högsta sannolikhet som nämnts kommer att ge honom rätt att avsluta DACA-programmet, vilket betyder att de 800.000 blir illegala och därmed måste behandlas som sådana. I praktiken betyder det att myndigheterna på samma sätt som med övriga drygt tio miljoner illegala invandrare i USA vänder ryggen till så länge de illegala inte begår några brott men att de samtidigt fortsätter att leva i ett skuggsamhälle, alternativt frivilligt återvänder till sina hemländer.

De politiska lösningarna är lika problematiska. Trump flörtar nu med det Demokratiska partiet och erbjuder i princip amnesti för DACA-individer i utbyte mot att murbygget mot Mexiko ska godkännas, finansieras och dras igång. Att få Mexiko att betala hela muren innan murbygget ens påbörjats verkar praktiskt orimligt.

Dock kan Trump tvinga Mexiko att betala murbygget över en längre tid utan att Mexiko kan göra något åt det. Detta genom att vidta diverse ekonomiska åtgärder, till exempel beskattning av det enorma flöde av pengar från USA till Mexiko som mexikaner som arbetar i USA ligger bakom, eller genom nya eller höjda tariffer eftersom USA är en extremt viktig exportmarknad för Mexiko. Trump har redan höjt tariffer på timmer och papper från Kanada så höjda tariffer är alltså redan verklighet under Trump i syfte att skapa ett mer rättvist handelsutbyte.

Mexiko-muren blir dessutom allt mer viktig och akut att bygga nu när USA utfärdat resevarningar för Mexiko, varav en av dessa farliga provinser gränsar till USA.

Att Trump erbjuder Demokraterna amnesti för DACA-individerna i utbyte mot Mexiko-muren anses dock av hans egen väljarbas som ett rejält svek, vilket han sannolikt kommer att bestraffas för i valet 2020. Trump vinner säkerligen inga nya väljare genom att ge amnesti åt DACA-migranterna men han lär däremot förlora många väljare om han genomför detta, oavsett Mexiko-muren. DACA kan alltså bli helt avgörande för Trumps öde i valet 2020.

Dock verkar det Demokratiska partiet inte villigt att samarbeta med Trump om DACA. Partiet blåvägrar stödja Mexiko-muren trots att Trump verkar villig att ge DACA-migranterna amnesti. Det Demokratiska partiet har under de senaste tio åren gjort en rejäl U-sväng i frågan om gränsen mot Mexiko. Demokraterna är kända för att vända kappan efter vinden då de inte är speciellt principfasta som parti eftersom deras väljarbas är flyktig och hoppar på och av politiska trender baserat på vilken dag i veckan det är.

Trump har dock påpekat att han, å andra sidan, vägrar gå med på amnesti för DACA-individer om Demokraterna vägrar gå med på en Mexiko-mur. Läget är alltså helt låst kring DACA och ingen lösning verkar kunna framkomma såvida inte någon i denna maktkamp ändrar inställning, vilket med säkerhet bestraffar den parten i Kongressvalet 2018 och presidentvalet 2020.