Trots alla påtryckningar genomförde Kalmar stadsbibliotek de två inbokade ”gränslösa och normkreativa” sagostunderna med dragqueen-duon ”Lady Busty” och ”Miss Shameless Winewhore” under helgen. I ett inlägg på Twitter meddelade Kalmarpolitikern Jonathan Sager (SD) på söndagskvällen att de två utklädda männen tagit bort flera av sina mest stötande titlar som de tidigare haft med sig till de skattefinansierade sagostunderna.

Frågan om dragqueens som läser sagor för barn, Drag Story Hour, har väckt stort engagemang i landet den senaste månaden. Samnytt har rapporterat ingående om företeelsen och bland annat uppmärksammat det fullständiga artistnamnet på ”Miss Shameless Winewhore” (fröken Skamlös vinhora) som på bibliotekens hemsidor endast marknadsfört sig som ”Miss Shameless”.

Därutöver kunde Samnytt rapportera att ena parten i dragqueen-duon har rekommenderat fetischmålarboken ”Erotisk ritbok”, som innehåller tvivelaktigt material, i sociala medier. Detta ledde sedermera till att Samnytts skribent blev attackerad av fetischmålarbokens skapare som inte hade uppskattat kritiken.

LÄS ÄVEN: Dragqueen läser sagor för barn – tipsar om ”erotisk ritbok”
LÄS ÄVEN: Illustratören av ”Erotisk Ritbok” attackerar Samnytts skribent med sexuell illustration

Sagostunderna genomfördes under helgen

Den som varit kanske allra mest tongivande i frågan är Jonathan Sager som är lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Kalmar. Hans kritik mot företeelsen uppmärksammades först av HBTQ-tidningen QX – och sedan av SVT.

Jonathan Sager har under hösten försökt förhindra att skattebetalarnas pengar ska gå till de normkritiska och gränslösa sagostunderna med de två utklädda männen. Men under helgen genomfördes de två inplanerade sagostunderna på Kalmar stadsbibliotek.

När Samnytt tidigare varit i kontakt med Caroline Arvill, bibliotekschef i Kalmar kommun, har hon sagt att de normkritiska sagostunderna kan motverka mobbning på sikt – och att de ”ökar förståelse”. Biblioteket gjorde också klart att man inte tar på sig ansvaret för den förvirring som kan uppstå hos barn när de deltagit i de ”normkreativa” skattefinansierade sagostunderna.

LÄS ÄVEN: S-ilska över SD-kritik mot sagostunder med dragqueens för barn
LÄS ÄVEN: Bibliotekschef försvarar sagostunder med dragqueens: ”Ökar förståelse”

Media förbjöds att delta – men Sager var inbjuden

Under helgens två föreställningar med ”Drag Story Hour” på Kalmar stadsbibliotek förbjöds media att närvara i sagorummet. Man använde sig av röda avspärrningar och en civil säkerhetsvakt, rapporterar Barometern.

Men Jonathan Sager (SD) hänger inte läpp. På söndagskvällen skrev han i ett inlägg på Twitter att det stora uppmärksammandet av frågan har lett till att dragqueen-duon varit tvungna att utesluta flera av de kontroversiella boktitlar som de brukar ha med sig till sina sagostunder – däribland ”Jag är Linus – en pojke med snippa”. Han passade även på att tacka Samnytts skribent Mira Aksoy som rapporterat om företeelsen ”Drag Story Hour”.

Samnytt har talat med Jonathan Sager som berättar att han fick en personlig inbjudan till sagostunden av dragqueen-duon.

Hur fick du nys om att dragqueen-duon hade övergett vissa titlar inför sagostunderna i Kalmar?

– Miss Shamless Winewhore skrev en öppen inbjudan i Barometern och skrev att jag var välkommen att delta. När jag anlände på plats försökte bibliotekspersonalen först stoppa mig men sen när jag väl fick delta så upptäckte jag att alla titlar som jag hade kritiserat var magiskt borttagna från sagostunden.

Fick du möjlighet att själv prata med sagoläsarna?

– De vägrade prata med både mig och media, det enda som de sa var: ”Vi är Miss Shamless och Lady Busty, hejdå”. Extremt konstigt med tanke på att det var de som hade bjudit in mig.

Hur går tankarna nu efter att sagostunderna genomförts?

– Att vi tack vare det stöd vi fick lyckades få bort det värsta materialet är en stor seger inte bara för oss [SD i Kalmar, reds. anm.] utan även för barnfamiljer och föräldrar i Kalmar. Däremot var vår intention tydlig från början och den har inte förändrats, vi är inte nöjda förrän allt opassande och sexualiserande material är borta från biblioteken och förskolorna och kommunen slutar skattefinansiera vänsterjippon.

Hur kommer du att fortsätta arbetet med att motverka den här typen av företeelser framöver?

– Vi kommer att kartlägga allt opassande material på Kalmars bibliotek och förskolor och när vi gjort det kommer vi driva igenom ett förbud mot dessa. Sen kommer även jag personligen att ta upp frågan om varför opassande material visas för barn på varje kommunfullmäktige tills Socialdemokraterna i Kalmar slutar med det.