Riksdagen väljer under måndagen de talmän som ska leda riksdagsarbetet under den nya mandatperioden. Sverigedemokraterna har föreslagit Julia Kronlid som andre vice talman – något som möter motstånd från inte minst vänsterhåll.

Andreas Norlén (M) fortsätter det uppdrag som talman han haft sedan valet 2018. Riksdagen röstade under förmiddagen ja till honom med acklamation.

Förste vice talman blir socialdemokratern Kenneth G Forslund. Även han sade riksdagsledamöterna samfällt ja till.

Motstånd mot SD

Men när det blev dags att välja en andre vice talman kunde ledamöterna inte enas. Högerpartierna hade föreslagit Julia Kronlid, som representerat Sverigedemokraterna i riksdagen sedan 2010, för posten.

Men det var inte ett val som de rödgröna partierna ville stödja. Miljöpartiets riksdagsledamot Annika Hirvonen föreslog en egen kandidat till posten: Partikamraten Janine Alm Ericson. Syftet var, enligt henne, att stoppa ”ondskan”.

– Som det så klokt har sagt om ondskan, så är det farligaste inte de ondas ondska utan de godas tystnad. Och vi, vi tystnar aldrig! utrast Hirvonen.

Ingen majoritet

I den efterföljande slutna omröstningen fick Julia Kronlid 173 röster, Janine Alm Ericson 49 medan 126 ledamöter röstade blankt. Det innebar att valet av andre vice talman gick vidare till en andra omgång.

Att Julia Kronlid inte lyckades samla en majoritet för att bli andre vice talman är en indikation på att de borgerliga partiernas samarbete med Sverigedemokraterna inte fullt ut stöds av de tilltänkta regeringspartiernas riksdagsledamöter.

Riksdagen ajorunerades därför för att gå vidare till en andra och eventuellt tredje omröstning. Om ingen av kandidaterna fått en majoritet av rösterna i den andra omröstningen väljs den som får de flesta rösterna i den tredje och sista omgången.