AyanJamil

Partihögkvarteret på Sveavägen 68/Ayan Jamil (infällt). Faksimil Linked-In

Inrikes

Drev Socialdemokraternas trollfabrik – uppgraderas till pressekreterare

Publicerad 2/17/2020
Annons

För två år sedan kunde Samhällsnytt med flera andra medier avslöja att Socialdemokraterna drev en trollfabrik på Twitter. Bland annat drev omvärldsanalytikern Ayan Jamil ett trollkonto under namnet Lisa Forss genom vilket han spred propagandabilder som hånade oppositionella politiker och journalister. Efter avslöjandet stängdes han och en icke-nämnd medarbetare av. Nu kan Samhällsnytt berätta att Ayan Jamil är tillbaka i partihögkvarteret på Sveavägen 68 – i rollen som partiets pressekreterare.

Avslöjandet om att Socialdemokraterna drev en egen trollfabrik var så anmärkningsvärt att det har tagits upp av flera mainstreammedier. Den påföljande utredningen har visat att det verkligen var Ayan Jamil och en icke-nämnd kollega som stod för spridningen av trollbilderna:

Till följd av skandalen blev de först avstängda och sedan omplacerade. Socialdemokraternas kansli ville dock inte besvara Samhällsnytts frågor om vilken tjänst de har placerats till.

LÄS MER: Misstänkt trollfabrik hos Socialdemokraterna avslöjad

I sociala medier har det dock nyligen uppmärksammats att Ayan Jamil har dykt upp på högkvarterets sida för presskontakter – i rollen som pressekreterare:

När Samhällsnytt ringer på det uppgivna numret visar det sig att det mycket riktigt är Ayan Jamil som svarar. Han avbryter dock samtalet så snart som vi presenterar oss och ställer frågan när han blev pressekreterare. På hans egen sida i Linked-In framkommer dock att han blev tillsatt som pressekreterare i november 2019:

Samhällsnytt har pratat med en annan pressekreterare, Johannes Svensson – som inte ville besvara några frågor om Jamil överhuvudtaget och istället hänvisar till mejl.

Men du måste ju ändå kunna svara om när han började som pressekreterare på ett ungefär? Han är ju din kollega trots allt?

– Det kan jag faktiskt inte på rak arm, blev svaret från Svensson.

Samhällsnytt har mejlat flera frågor till partihögkvarteret. Däribland frågade vi om vilka arbetsuppgifter Ayan Jamil har i sin nya roll samt om det kommer att ingå i hans uppdrag att styra trollkampanjer på Twitter även på den nya tjänsten. I skrivande stund har Socialdemokraterna inte återkommit med något svar.

LÄS ÄVEN: #BackaHultqvist-kampanjen spred falska bilder – kopplas till anklagelser om trollfabriken

Samtidigt kan noteras att alla framträdande partirepresentanter som fick gå i spåren av säkerhetsläckan på Transportstyrelsen blev återställda och fick nya positioner inom statsförvaltningen.

På sociala medier spekuleras att uppgraderingen av Jamil till pressekreterare kan bero på att hans trollfabrik var sanktionerad av Socialdemokraternas toppskikt och därmed blev han kompenserad för den tid han varit avstängd till följd av uppmärksamheten:

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1034”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons