Drivmedelsstölderna ökar – Polisens tips: ”Tänk på var du parkerar”
Faksimil Instagram / Youtube

De höga priserna på bensin och diesel har lett till ökat antal bränslestölder, något som Samnytt uppmärksammade i förra veckan. Polisens presstalesperson, Jonas Eronen, hyser inget hopp om att bränslestölderna kommer att minska så länge priserna inte går ner.

Till skillnad mot betalningssmitning vid bensinstationer läggs polisanmälningar om drivmedelsstölder från privatpersoner och företag oftast ned, uppger en förundersökningsledare inom polisen till Samnytt. Utan kameraövervakning eller annan bevisning från brottsplatsen är brottet svårt att styrka. Ändå vill myndigheten att den som drabbas också anmäler.

– Man kan tycka att det inte är någon vits att anmäla, att det är ett för litet brott. Men för polisen är det jätteviktigt att få in de här anmälningarna. Det gör att vi kan se mönster och skapa en lägesbild så att vi kan sätta in rätt åtgärder på rätt plats, säger Eronen till SVT.

LÄS ÄVEN: SD-svaret på bränslepriserna: Sänk dieseln med 10 kronor

Allt fler personbilar utsätts

Från att det tidigare varit främst tyngre fordon som lastbilar och traktorer som drabbats, har det på senare tid blivit allt vanligare att kriminella tömmer även personbilar på drivmedel. I Sörmland har exempelvis antalet anmälda dieselstölder fördubblats i jämförelse med förra året. Trenden är uppåtgående även i andra delar av landet, uppger polisen.

– Många av dieselstölderna görs av internationella brottsnätverk men just nu, på grund av prisutvecklingen, har vi sett att det är många lokala förmågor som gör det här, säger säger Joakim Wallberg, brottsamordnare vid polisen till SR.

Polisen säger att det är svårt att skydda sig mot dessa stölder men uppmanar folk att vara ”extra vaksamma” och tänka sig för var de parkerar bilen. Wallbergs tips till bilägare är att parkera på upplysta platser, gärna inhägnat och helst inlåst om natten. Har man större tankar bör de vara utrustade med nivålarm, säger han.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.