Lars Davoust

T.v. Lars Davoust. T.h. Narkotika i bostaden. Foto: Faksimil Linnéuniversitet/Polisen

Inrikes

Drogade och våldtog frun i flera år – filmade i smyg

Publicerad 4/7/2020
Annons

En man bosatt på Öland har under flera års tid drogat sin exfru i smyg och våldtagit henne samtidigt som händelserna filmats med dold kamera. Nu döms han till fängelse i åtta år.

Det var år 2014 som 46-årige Lars Davousts fru började få anfall i samband med att hon åt kvarg. Händelserna ska enligt kvinnan ha uppkommit ”betydligt fler än tio gånger” fram till slutet av förra året. Anfallen utspelade sig alltid på samma sätt – först en metallisk smak i munnen, dubbelseende, sluddrande och minnesförlust.

Kvinnan sökte läkarvård för symptomen och genomgick omfattande undersökningar utan att något kunde förklara hennes tillstånd. När Davoust tillfrågades om han märkt av hennes problem nekade han. Det skulle senare visa sig att Davoust själv var orsaken till symptomen.

Våldtogs systematiskt

Under flera års tid har Davoust placerat sömnmedlet Zolpidem i kvinnans kvarg för att därefter våldta henne i medvetslöst tillstånd. Av utredningen framgår att medlet har bieffekter som stämmer överens med de symptom som kvinnan upplevt. Vidare har spår av drogen påträffats i kvinnans hår.

Filmade övergreppen

I rättshandlingarna uppges att kvinnan av en slump upptäckte en röd lampa i hallventilen. Bakom ventilationsgallret fanns en videokamera placerad som både filmade och tog upp ljud. Kvinnan kontaktade polisen som i utredningen har slagit fast att ett simkort i kameran varit kopplat till Davousts mobiltelefon.

Kvinnan berättar i polisförhör att hon känner igen sig i filmerna där hon syns ligga helt stilla trots våldsamma situationer i sekvenserna.

Förföljde kvinnan via GPS

År 2017 separerade paret från varandra och flyttade isär. Men det var ingenting som Davoust ville acceptera och han bad om att få fortsätta umgås med kvinnan sporadiskt för, som han uppgav, deras barns skull.

Samtidigt placerade Davoust en GPS-sändare i kvinnans bil som var uppkopplad mot hans mobiltelefon. Via den kunde han sedan följa kvinnan i realtid. Polisen påträffade så många som 5 290 lagrade positioneringar i hans telefon. Davoust uppger att han inte har någon aning om hur det kommer sig.

Googlade ”passed out fuck”

I samband med den tekniska undersökningen har polisen påträffat relaterade Googlesökningar i Davousts dator. Bland annat har han sökt på ”passed out fuck” och ”sleep-sex”. Sökningarna ingår i bevisningen mot honom.

Tingsrättsdomen

Torsdagen den andra april meddelade Kalmar tingsrätt domen mot Davoust som nekade till brott. Han döms för ofredande, kränkande fotografering, grov våldtäkt vid sex tillfällen, grovt sexuellt tvång och dopningsbrott till fängelse i åtta år. Nedan utdrag ur rättens motivering:

Lars Davoust har gjort sig skyldig till sex fall av grov våldtäkt. Till detta kommer ytterligare allvarlig brottslighet. För grov våldtäkt är inte stadgat lindrigare straff än
fängelse fem år. Gärningarna har begåtts mot målsäganden under flera års tid. Brottsligheten har utövats återkommande och systematiskt.

Lars Davoust har vid utförandet av gärningarna och under hela den tid som brottsligheten har pågått genomgående visat stor hänsynslöshet. Målsäganden har befunnit sig i en utsatt position där hon
varit omedveten om övergreppen. Hon har inte haft någon verklig möjlighet att undgå övergreppen under den tid som de pågick. Mot denna bakgrund motsvarar straffvärdet för den samlade brottsligheten fängelse i åtta år.

Davoust är tidigare dömd för en rad brott, däribland stöld, bokföringsbrott och trafikbrott.

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons