Daniel_Nyqvist
Inrikes

Dubbelmördaren Daniel Nyqvist slipper straff – döms endast till vård

Publicerad 10/1/2020
Annons

På morgonen den 19 oktober 2004 tog livet slut för åttaårige Mohamad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson i Linköping. De höggs oprovocerat ihjäl på öppen gata av 21-årige Daniel Nyqvist utan annat motiv än att han ville veta hur det kändes att döda någon. Först 16 år senare kunde brottet lösas. Men inte heller nu hamnar Daniel i fängelse. Tingsrätten anser att vård är tillräcklig påföljd.

På torsdagen föll dom i det uppmärksammade målet i Linköpings tingsrätt. Den idag 37-årige dubbelmördaren som i sak erkänt dubbelmordet men skyller gärningarna på inre röster döms till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det var tillfälligheter som gjorde att polisen 16 år efter morden kunde knyta en person till brottet. Detta trots att han lämnat flera spår efter sig i form av blod och kläder.

Daniel har i förhör uppgett att han valde ut den lilla pojken och den äldre kvinnan därför att han bedömde dem vara offer som inte kunde försvara sig och därför vara lätta att döda.

I den rättspsykiatriska undersökningen spekuleras i att Daniel ska ha lidit av en allvarlig psykisk störning för 16 år sedan och därför inte ska anses straffansvarig för morden. Det är i skrivande stund oklart om domen kommer att överklagas.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet på följande länk: Linköpings-TR-B-2426-20-Dom-2020-10-01

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
882Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons