Dyr vinter för villaägare – kan få 50 000 kronor MER i elräkning

De i folkmun benämnda ”sossepriserna” på el – eller ”Putinpriserna” enligt S-regeringen – kan slå brutalt mot villaägares ekonomi i vinter. Man bör förbereda sig för en hela 50 000 kronor dyrare elräkning för de kalla månaderna varnar experter.

Det står redan klart att sommarmånaden juli, trots värmen, blev den dyraste någonsin för elkonsumenterna. Det är dock ingenting mot vad som väntar i vinter när kylan slår till. Den villaägare som inte kan lägga undan 50 000 kronor extra till elbolagen får räkna med att frysa i vinter, få elen avstängd och hamna hos kronofogden för obetalda elskulder.

Rödgröna energipolitiska beslut slår hårt

I förtid nedlagda kärnkraftverk, storsatsning på otillförlitlig och otillräcklig vindkraft, hopkopplingen av det svenska elnätet med utlandet och insläppandet av enormt elslukande IT-jättar som får elen nästan gratis har försatt Sverige i ett allvarligt kristillstånd när det gäller elförsörjningen.

Varningar har utfärdats om att hushåll och företag i Sverige tidvis kan komma att få elektriciteten avstängd, något som tidigare förknippats endast med u-länder. Priserna på el har också periodvis skenat till nivåer som slagit många hushålls ekonomi i spillror och drivit företag i konkurs. Experter varnar dock nu för att priserna kan bli ännu högre i vinter.

Ingen beredskap om Putin stryper gastillförseln

Christian Holtz, analytiker på energikonsultföretaget Merlin & Metis säger till Dagens Industri att svenska villaägare i vinter måste räkna med ett påslag på 50 000 kronor utöver vad man normalt betalar för elen. som direkt orsak uppger han Putins varsel om att strypa gastillförseln till EU.

För svenskt vidkommande handlar det emellertid om den avsaknad av redundans i elförsörjningen som framför allt den rödgröna och röda regeringen fattat genom en aggressiv nedläggning i förtid av fullt fungerande kärnkraftverk och ett helt otillräckligt försök att täcka upp för bortfallet i elproduktionen med vindsnurror. Med den nu försvunna reservkapaciteten kvar i systemet skulle Sverige idag ha haft beredskap för ryska sanktioner.

Situationen förvärras ytterligare av att Sverige drabbas av andra länders ogenomtänkta energipolitiska beslut. Det gäller framför allt Tyskland där Miljöpartiets motsvarighet De gröna varit än mer framgångsrika än i Sverige med att lägga ned kärnkraft. Genom att den svenska elmarknaden numera anslutits till Europas kan vi i Sverige inte skydda vårt inhemska elbehov utan dras med i bland annat den tyska elkrisen.

Eftersatt utbyggnad av infrastruktur drabbar olika

En eftersatt utbyggnad av infrastrukturen för överföring av el i landet gör också att Sveriges elkonsumenter drabbas drastiskt olika. I norr där vattenkraften dominerar är elpriset förhållandevis lågt medan konsumenterna i syd, där kärnkraften tidigare stod för lejonparten av elproduktionen drabbats av skyhöga elpriser.

– Norra Sverige har ett stort produktionsöverskott med mycket vattenkraft och överföringskapaciteten räcker inte till för att jämna ut priserna inom landet, förklarar Arne Bergvik, energistrateg på konsultföretaget Sigholm, som DI också talat med.

Tillfällig prisdipp på grund av blåsigt väder

En viss nedgång i elpriset har kunnat konstateras de senaste veckorna. Den beror i huvudsak på att det varit blåsigt i landet som satt fart på vindsnurrorna. Men att det vädret ska fortsätta är inget man bör räkna med.

– Det beror bland annat på det blåsiga vädret som tillfälligt ger ett stort tillskott av vindkraftsproduktionen. Men det är tyvärr med största sannolikhet bara en tillfällig nedgång, siar Arne Bergvik.

Tre- till fyrdubblade elpriser eller mer i vinter

Han instämmer i stället med Christian Holtz om att de svenska hushållen och företagen måste räkna med att elpriserna fortsätter att skena och att elkrisen förvärras ytterligare för varje vecka som går och säger att han ”skulle bli förvånad” om elpriserna i vinter inte är tre eller fyra gånger högre än de var förra vintern, trots att de var höga redan då.

– Nästa vinter kan bli riktigt tuff för elanvändare i södra Sverige, inflikar Christian Holtz.

Siffran 50 000 mer i elräkning har han räknat fram för en villaägare som under oktober-mars förbrukar13 000 kWh och att elpriset stiger till 3 kr mer plus moms. Holtz brasklappar samtidigt för att det för den som bor i södra Sverige kan bli ännu dyrare och att det även kan bli dyrare för alla om Putin stänger gaskranen helt som svar på de sanktioner som EU riktat mot Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.