Dyrare köra elbil än bensinbil med rekordhöga elpriser
Foto: Fischer.H, CC BY-SA 4.0 / Wolfmann, CC BY-SA 4.0

På måndagen slog elpriset nya rekord och gör bland annat laddning av elbilar flera hundra procent dyrare.

Som dyrast på söndagskvällen kostade en kilowattimme 4,34 kronor i Stockholm på den nordiska elbörsen Nordpool. De med rörligt elpris har aldrig tidigare fått betala så mycket. Till detta tillkommer elbolagens påslag, skatter och moms vilket resulterar i ett rörligt pris på omkring sex kronor. Sedan tillkommer även fasta elavgifter.

De med elbilar som är vana vid att kunna ladda billigt hemma får i dag tänka om. Att ladda under de dyraste timmarna kostar mer än en bensinbil, trots de höga bensinpriserna. I värsta fall kan ett fulladdat batteri kosta över 500 kronor, vilket i vanliga fall brukar gå på omkring 100 kronor. I minusgrader drar dessutom en elbil betydligt mer energi.

20 kronor milen

Elen till elbilen kan kosta närmare 20 kronor per milen för de som laddar när det är som dyrast, medan motsvarande kostnad för en bensinbil ligger på nästan hälften.

På måndagen kostade en liter 95-oktanig bensin 17,29 kronor och diesel 18,97 kronor på en bemannad station.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.