Under sitt årliga sommartal tog Kristdemokraternas partiledare tillika närings- och energiminister samt vice statsminister Ebba Busch bland annat upp de många röster som nu höjs för att inskränka den svenska yttrandefriheten och förbjuda koranbränningar. I samband med detta använde hon det vedertagna begreppet ”oikofobi”, vilket den ökände forskaren Tobias Hübinette nu ondgör sig över.

Det var på söndagen som Ebba Busch höll sitt tal där hon fokuserade på kraven som islamistiska diktaturer, men även svenska opinionsbildare, ställt på att Sverige ska förbjuda koranbränningar.

– De vill inte att man ska få håna och kritisera en religion. Det är inte förenligt med ett modernt samhälle, sade hon.

LÄS ÄVEN: Vänsterradikal rasforskare bekräftar pågående ”folkutbyte”

Busch slog också fast att hur Sverige nu agerar när landet utsätts för hot definierar vilka vi är men kanske framför allt vilka vi kommer att bli.

Ytterligare en punkt KD-ledaren avhandlade var regeringens kritiserade beslut att se över ordningslagen med syfte att kunna stoppa koranbränningar.

– Vi som parti kommer inte att stödja något som skulle innebära ett de facto-förbud mot koranbränningarna eller andra kränkande yttranden. Det är också den linje vi kommer att bevaka i den parlamentariska referensgruppen.

Oikofobi

Busch gick även till hårt angrepp mot dem som nu vill se att Sverige inför blasfemilagar.

– Det är inte logik som driver dem som nu plötsligt vill se någon form av blasfemilagar. Det är just rädsla – och möjligen oikofobiskt självhat. Låt ingen påstå att Sverige tillåter kränkningar av islam – men inte accepterar motsvarande kränkningar av kristendomen.

LÄS ÄVEN: Vetenskapsrådet beviljar brottsdömd vänsterextremist fyra miljoner i anslag för att forska om raser

Att Busch använde termen ”oikofobi” rasar rasforskaren Tobias Hübinette över som på sin blogg skriver ett det används ”i stort sett enbart den svenska s k nationella rörelsen”.

Hübinette hävdar också att det ”är i det närmaste på samma nivå som om hon hade använt sig av termen kulturmarxism (eller kulturmarxist/isk/a/iskt), vilket också är en term som tidigare nästan enbart användes inom och av den s k nationella rörelsen”.

Sedan kvarstår frågan hur detta ska tolkas, d v s varför Busch sannolikt högst medvetet och därtill frivilligt använde sig av en term som i stort sett inga andra svensktalande använder sig av förutom de personer som ingår i och tillhör den s k nationella rörelsen? Antingen handlar det om att Busch nu på allvar vill börja konkurrera med SD och göra slag i saken att KD faktiskt ska bli ”ett SD för tjejer” eller så handlar det om att Busch helt enkelt har låtit sig påverkas ideologiskt av SD men oavsett orsaken så är det synnerligen anmärkningsvärt att hon igår använde denna term.

I en intervju med tidningen Arbetaren påstår Hübinette att ordet är ”ett slags kodord för ras- eller landsförrädare”.

Reaktioner

På sociala medier är många kritiska mot Tobias Hübinettes utspel.

Talet

Flerfaldigt dömd

Tobias Hübinette har ett förflutet inom våldsvänstern och har dömts till fängelse för bland annat skadegörelse, sabotage och uppvigling.

Han har även ägnat sig åt att mordhota sverigedemokrater. Domstolen menade att Hübinette led av en psykisk störning och påföljden stannade denna gång vid böter.

Vidare är Hübinette dömd för en serie mordbränder riktade mot bland annat en före detta flickvän och dennes nye pojkvän. Ett år efter den domen åtalades och dömdes Hübinette för att ha hotat en jurist och för att ha hällt lacknafta i brevlådeinkastet och krossat fönsterrutor på vad han trodde var juristens bostad. Den visade sig dock tillhöra en helt annan person.

LÄS ÄVEN: Forskare kallade IS-terrorister för svenska krigsveteraner

Hübinette har också uppmärksammats för grova rasistiska och samhällsomstörtande uttalanden. I en intervju har han bland annat sagt: ”Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande.”

På cv:t finns även att ha varit en av initiativtagarna till det vänsterradikala propaganda- och åsiktsregistreringsorganet Expo.