Foto: European People’s Party, CC BY 2.0

Under onsdagens partiledardebatt upprepade KD-ledaren Ebba Busch sin kritik mot regeringen och att denna ”med berått mod” tillåtit en stor smittspridning. Sveriges avvikande situation menar Busch visar att hon haft rätt.

Uttalandet om ”med berått mod” kom för första gången i somras och när Busch tidigare i dag upprepade det avslöjade KD-ledaren tidigare okända uppgifter.

– Vi har suttit på möten med statsministern och med ansvariga myndighetschefer som fört resonemang om fördelar med större smittspridning, att vi skulle nå immunitet snabbare än andra länder, det har visat sig varit allvarligt fel, det borde de har vågat erkänna tidigare, säger hon till Aftonbladet.

Busch menar att statsminister Stefan Löfven (S) konsekvent duckat ansvaret, delegerat och tryckt ut det på myndigheter, kommuner och regioner. Hon efterlyser nu att regeringen våga leda på nationell nivå.

– Med nästan 10 000 döda borde mana till självrannsakan i politiken. Vi måste agera annorlunda framöver. Har inte regeringen Löfven det modet, då bör man avgå och låta någon annan leda Sverige ur krisen.

Förnekas av Löfven

Mötet som Ebba Busch hänvisar till ska enligt Kristdemokraterna ha hållits den 4 juni och man ska då ha sagt att Stockholm är bättre skyddat mot en andra våg på grund av hög smittspridning jämfört med Dalarna där smittspridningen var låg vid tidpunkten. Men enligt Stefan Löfven har man aldrig diskuterat det Busch påstår.

– Det är helt fel. Vi har naturligtvis inte diskuterat en sådan utveckling. Vi har varit tydliga med strategin att begränsa smittan. Det är därför vi har tjatat om att arbeta hemma om du kan, tvätta händerna, inte träffa människor i stora folkgrupper. Jag förstår inte var det kommer ifrån, säger han.

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.