ebba busch

Foto: European People’s Party, CC BY 2.0

Inrikes

Ebba Busch: Suttit på möten med Löfven om fördelar med större smittspridning

Publicerad 1/13/2021
Annons

Under onsdagens partiledardebatt upprepade KD-ledaren Ebba Busch sin kritik mot regeringen och att denna ”med berått mod” tillåtit en stor smittspridning. Sveriges avvikande situation menar Busch visar att hon haft rätt.

Uttalandet om ”med berått mod” kom för första gången i somras och när Busch tidigare i dag upprepade det avslöjade KD-ledaren tidigare okända uppgifter.

– Vi har suttit på möten med statsministern och med ansvariga myndighetschefer som fört resonemang om fördelar med större smittspridning, att vi skulle nå immunitet snabbare än andra länder, det har visat sig varit allvarligt fel, det borde de har vågat erkänna tidigare, säger hon till Aftonbladet.

Busch menar att statsminister Stefan Löfven (S) konsekvent duckat ansvaret, delegerat och tryckt ut det på myndigheter, kommuner och regioner. Hon efterlyser nu att regeringen våga leda på nationell nivå.

– Med nästan 10 000 döda borde mana till självrannsakan i politiken. Vi måste agera annorlunda framöver. Har inte regeringen Löfven det modet, då bör man avgå och låta någon annan leda Sverige ur krisen.

Förnekas av Löfven

Mötet som Ebba Busch hänvisar till ska enligt Kristdemokraterna ha hållits den 4 juni och man ska då ha sagt att Stockholm är bättre skyddat mot en andra våg på grund av hög smittspridning jämfört med Dalarna där smittspridningen var låg vid tidpunkten. Men enligt Stefan Löfven har man aldrig diskuterat det Busch påstår.

– Det är helt fel. Vi har naturligtvis inte diskuterat en sådan utveckling. Vi har varit tydliga med strategin att begränsa smittan. Det är därför vi har tjatat om att arbeta hemma om du kan, tvätta händerna, inte träffa människor i stora folkgrupper. Jag förstår inte var det kommer ifrån, säger han.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons