I somras sköts två barn, en femårig flicka och hennes sexårige bror, när de lekte vid en lekplats i Flemingsberg i södra Storstockholm. Nu har en känd rapartist häktats i den pågående utredningen rörande gänguppgörelsen på platsen. Mannen har förutom miljontals spelningar även fått sin musik marknadsförd hos SVT:s Allsång på Skansen.

Det var den 17 juli som en gänguppgörelse utbröt på en gångbro i Visättra i Flemingsberg, vilket Samnytt rapporterade om.

LÄS ÄVEN: Löfven om gängskjutningen med skottskadade barn: ”Blir förtvivlad”

I samband med slagsmålet på gångbron ska även flera skott ha avlossats och träffat barnen som lekte vid en lekplats intill. Ett tiotal personer med kopplingar till Flemingsbergsnätverket har varit misstänkta i utredningen men försatts på fri fot.

Konflikt inom Flemingsbergsnätverket

Bakgrunden till slagsmålet ska vara en konflikt inom Flemingsbergsnätvrket som enligt en poliskälla uppger har pågått en tid tillbaka. Bara kort innan slagsmålet på gångbron, den 1 juli, ska hen 25-årig man inom nätverket ha mördats med skott i huvudet på en skolgård i Visättra.

Den 27 juli uppmärksammade Samnytt att en 25-årig man från Polen häktades misstänkt för barnskjutningen. Mannen har kopplingar till gängkriminalitet och har tidigare dömts till fängelse för rån mot en elektronikbutik där perosnal under vapenhot tvingades fylla en BigBag-säck med iPhones och iPads.

Häktad för grov misshandel

På måndagen rapporterade tidningen Expressen att en känd rapartist har häkats i målet. Samnytt kan berätta att det är 30-årige George Mannu Dixon-Coker, mer känd som rapartisten Gee Dixon med invandrarbakgrund från Gambia. Dixon häktades den 8 oktober på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

Vice chefsåklagare Stefan Creutz uppger för Expressen att misshandeln ägde rum vid samma tidpunkt som skotten avfyrades mot barnen. Men rapartisten misstänks inte ha avfyrat skotten.

Dixon förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för bland annat grov misshandel och narkotikabrott.

Dixon har senaste åren gjort sig känd som rapartist och hans musik som romanitserar gängkriminalitet genererar miljontals spelningar på Youtube och Spotify.

Lyfts fram i statsmedia

Sommaren 2020 bjöds Dixon in till statstelevisionens musikprogram Allsång på Skansen där han fick marknadsföra sin musik. Vidare har Dixon även fått medverka i TV4:s program ’Lyckliga gatan’.

BLM-aktivist anklagade

Samnytt kan berätta att Gee Dixon även engagerat sig för den marxistiska rasidentitära organisationen Black Lives Matter. I juni förra året konfronterades Dixon av polis på Sågstuvägen i Huddinge vilket han ställde sig oförstående till. Rapartisten gjorde i stället en scen av mötet med polisen och började anklaga polisen för att syssla med ”rasprofilering”, vilket Samnytt uppmärksammade.

I Dixons egen återberättelse av händelsen ägnar sig polisen åt så kallad rasprofilering mot ”svarta och bruna arbetsklassmänniskor” när de vill visitera honom med anledning av att han uppvisat ett ”avvikande beteende”.

Dixon har ingen förståelse för att han fångar polisens intresse och brister ut i frågan ”är det för att jag är svart?”. Han har författat ett inlägg till videoklippet som publicerades på Instagram i syfte att väcka en ras-centrerad debatt mot poliser.

Det kallas Rasprofilering men polisen kallar det ”avvikande beteende”. Att parkera sin bil, att gå på gatan, att umgås med sina vänner, att stå utanför en butik eller posta ett brev i centrum. Allt är avvikande beteende när du är svart och bor i ett avvikande område med avvikande människor, dvs svarta och bruna arbetarklassmänniskor.

En av poliserna tog min bilnyckel och gick och genomsökte min bil som jag parkerat längre bort medan hans kollega tvångsvisiterade mig utan anledning och förbipasserande människor tittade på oss med stora ögon.

Se videon nedan.

LÄS ÄVEN: Musikartister smutskastar polis i tjänst: ”Avikande grishuve”

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.