Budget MP 3

Faksimil SVT

Inrikes

Efter ”blåbrun” budget – MP lämnar regeringen

Publicerad 11/24/2021
Annons

Miljöpartiet meddelar nu att man lämnar regeringen. Detta med anledning av att riksdagen har röstat igenom den budget som Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna lagt fram.

Strax innan klockan 17 på onsdagen höll Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi pressträff i riksdagen för att meddela att man inte kommer att inträda i Magdalena Anderssons (S) nya regering.

LÄS ÄVEN: Regeringens budget röstades ned – M+SD+KD-budget vann

Enligt Bolund en budget framtagen av ”blåbruna” röstats fram – vilken Miljöpartiet inte kan ställa sig bakom. Stenevi hävdar att budgeten ”slaktar klimatarbete”.

– Nu har riksdagen röstat fram en budget som har förhandlats fram av ett högerextremt parti. Och det är något som vi djupt beklagar. Vi är både överraskade och upprörda över att Centerpartiets agerande, säger Bolund.

– Trots att vi har svarat upp mot Centerpartiets krav har de valt att i sista stund släppa fram en SD-budget som gör skillnad på folk och folk, och som slaktar klimatarbete. Vår uppgift i svensk politik är inte att genomföra den politik som Jimmie Åkesson förhandlat fram, säger Stenevi.

Stenevi säger även att man måste kunna se sina väljare i ögonen framöver.

– Vi har en viktig uppgift i svensk politik, men den är inte att genomföra den politik som Jimmie Åkesson står bakom”, säger Stenevi.

Miljöpartiets beslut innebär att det blir en ny statsministeromröstning.

LÄS ÄVEN: Annie Lööf: Kommer inte att stödja regeringens budget

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1145”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons