Rasmus Paludan 945

Foto: Samnytt/Facebook

Inrikes

Efter brottsanklagelser om HMF misslyckats – Paludan kan åtalas för nedskräpning

Publicerad 6/8/2022
Annons

I samband med att Rasmus Paludan besökte Frölunda i februari och brände en koran polisanmäldes han för hets mot folkgrupp, förargelseväckande beteende, nedskräpning och skadegörelse. Inget av brotten gick till åtal men nu vill åklagaren ta fallet vidare.

Bakom överklagan mot polisens beslut att inte inleda en förundersökning avseende nedskräpning och skadegörelse står en polis som själv var på plats i Frölunda. Enligt dennes anmälan lämnades rester av en bränd koran kvar på platsen och muslimer kom sedan och städade upp.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Samnytt möter Paludan – ”Sverige har haft första intifadan”

Polisen får som den vill då kammaråklagare Ulrika Åberg nu fattat beslut om att återuppta förundersökningen avseende nedskräpning och ringa skadegörelse.

– Det är en ny utvidgad lagstiftning sedan i januari i år och för mig är det oklart om det är delar av den brända koranen som ligger kvar på marken och det vill jag se vidare utredning kring, säger hon till statstelevisionen.

Fokus på stora brott

Paludan själv har inte hört något om att förundersökningen har återupptagits.

– Jag har inte ägnat mig åt någon skadegörelse. Och vad gäller nedskräpning samlar jag alltid ihop och tar bort brända rester och slänger dem i soptunnan. Det låter märkligt, men det är bra att ni fokuserar på stora brott.

LÄS ÄVEN: Polisen: ”Konkreta och mycket allvarliga hot” riktas mot Paludan

Han framhåller att han alltid har en dialog med dialogpolisen om hur mycket som ska samlas ihop om ifall sidor eventuellt inte bränts upp.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons