Åtgärder har redan vidtagits och fler ”justeringar” är på väg. En anpassad svensk version av Google ska snart rullas ut.

Under de senaste dagarna har Expressen i ett flertal artiklar belyst vad man menar är hat bland sökresultaten på Google och klipp på sökjättens videoplattform Youtube.

I vissa fall har det rört sig om rent historiska dokument.

I en debattartikel i veckan av David Price, chefsjurist på Google, bedyrar företaget att man tror ”starkt på en fri och öppen webb” och att den svenska kritiken diskuterats på högsta nivå.

LÄS MER: Google storsatsar på att göra Youtube mer politiskt korrekt

Google ska under det senaste året ha gjort ”ett stort antal förbättringar” i sina sökalgoritmer som ska ge ”mer kvalitativa resultat på sökningar som kan leda till tvivelaktigt innehåll”.

Medan man anser att det skulle vara problematiskt om personliga åsikter hos Googles personal avgjorde vilken typ av innehåll som skulle uteslutas från sökresultaten, har man ändå inlett ett arbete med att anpassa sökmotorn efter svenska förhållanden

”Vi har gjort det till en hög prioritet för våra utvecklare att rulla ut en fullständig svensk version av det systemet så snart som möjligt”, heter det vidare.

De första åtgärderna ska ha tagits i lördags och ytterligare ”justeringar” ska implementeras under de kommande veckorna.

När arbetet är genomfört kommer vi att kunna presentera ett mer kvalitativt innehåll, vilket väsentligen kommer att minska risken för att liknande problematiskt innehåll ska dyka upp igen vid generella sökningar.