Växjö muslimers representant menar att många svenskar egentligen är emot demokrati och mångfald. ”Det finns hur många muslimer som helst som är svenska medborgare, och som har samma rättigheter som alla andra”

I tisdags gav polisen moskén i Växjö klartecken för böneutrop på fredagar. Beslutet har föregåtts av en debatt kring böneutrop och dess lämplighet i det offentliga i ett land som Sverige.

LÄS MER: Klartecken för böneutrop i Växjö på fredagar

– Det känns självklart bra, att man kan lita på att samhällets processer är demokratiska, säger Avdi Islami, pressansvarig för Stiftelsen Växjö muslimer, till Dagen.

Islami säger sig vara förvånad över de starka reaktioner fallet har väckt och han menar att det hela fått alldeles för stora proportioner nationellt.

Samtidigt förstår han människors oro.

– Många kanske tänker att de är för demokrati och mångfald, men när det väl gäller upptäcker de att de ändå inte är så mycket för religionsfrihet ändå, säger han.

Han jämför böneutrop med kyrkklockor och menar att båda förkunnar ett religiöst budskap – i det senare fallet är det även kopplat till kultur och tradition vilket enligt Islami är anledningen till att de är mer accepterade.

Nu vill han se att fler moskéer i Sverige tar efter deras exempel och inför böneutrop.

– Vi vill ha utrop på fler platser. Det finns hur många muslimer som helst som är svenska medborgare, och som har samma rättigheter som alla andra, säger han.

– I ett samhälle måste vi kunna hantera olika budskap. Jag är till exempel allergisk mot hundar, men måste acceptera att de finns i samhället. På samma sätt är det med religiösa budskap. Alternativet är att alla isolerar sig för att de är rädda för att bli påverkade av allt. Det skulle inte fungera, säger han.

Växjömoskén blir den tredje i Sverige med böneutrop.