Sverige har för första gången på lång tid inte högst smittotal i Norden. Markant nedgång i den officiella siffran för antal smittade noteras efter att Folkhälsomyndighetens databas stängts ned på grund av ”it-incident”.

För en dryg vecka sedan pausades uppdateringarna om de svenska smittotalen på grund av vad som uppges vara en it-incident. Därför har det varit oklart åt vilket håll smittspridningen utvecklats i landet på sistone.

I torsdags återupptog Folkhälsomyndigheten sina uppdateringar om smittotalen och kunde presentera positiva nyheter. Sverige är inte längre värst drabbat i Norden.

Sedan it-incidenten åtgärdats har en kraftig minskning av smittofall registrerats under den senaste veckan. Antalet nya fall ligger nu på 1 200 per vecka, vilket är en halvering i jämförelse med veckan innan.

LÄS ÄVEN: Så lyfts restriktionerna steg för steg

”Ett trendbrott”

Inte nog med att Sverige inte längre är hårdast drabbat i Norden, siffrorna är mer positiva än i flera andra EU-länder. Frankrike, Belgien, Nederländerna och Grekland uppges nu ha fler bekräftade smittofall per capita än Sverige. Enligt SvD tyder detta på att ”det verkligen har skett ett trendbrott”.

Läget i Finland och Norge är samtidigt betydligt bättre än i både Danmark och Sverige. Sverige har i genomsnitt haft 117 nya fall per dag och en miljon invånare under de senaste dagarna, medan motsvarande siffra i Danmark är 150. I Norge och Finland ligger siffrorna endast på 50 respektive 14 nya dagliga fall per miljon invånare.

LÄS ÄVEN: Tysk studie slår fast: Regeringen Löfven dödade tusentals svenskar

Trots längre smittspridning dör fler svenskar än danskar

Samtidigt som smittspridningen nu alltså påstås vara större i Danmark än i Sverige är de svenska dagliga dödsfallen med covid-19 fortfarande avsevärt högre än de danska, uppger GP.

Totalt sett har fler smittade avlidit i Sverige än i våra nordiska grannländer tillsammans. Enligt Worldometer har 14 485 smittade svenskar dött, vilket kan jämföras med 2 517 i Danmark, 959 i Finland och 785 i Norge.

Den danska tidningen Jyllands-Posten påpekar att trots den senaste utvecklingen har Sverige fortfarande fler IVA-patienter. Dessutom har socialminister Lena Hallengren bett både Danmark och Norge om hjälp för att säkerställa tillräckligt med personal i den svenska hälso- och sjukvården i sommar.

LÄS ÄVEN: Samnytts avslöjande om Folkhälsomyndigheten lyfts i riksdagen

Flera försök till dataintrång

Nedstängningen av Folkhälsomyndighetens databas SmiNet uppges bero på flera försök till dataintrång. Dessa har polisanmälts och it-säkerheten hos Folkhälsomyndigheten ska nu ha förbättrats.

Databasen SmiNet innehåller bland annat personuppgifter om smittsamma anmälningspliktiga sjukdomar, som AIDS och covid-19. Myndighetens utredning har dock inte påvisat något som tyder på att känsliga personuppgifter röjts. Syftet med intrångsförsöken uppges istället ha varit välmenade.

”Allt tyder på att det är någon som ville påvisa en brist, som nu är åtgärdad”, uppger Folkhälsomyndigheten.

LÄS ÄVEN: Misstankarna mot Kina stärks: Forskare vid Wuhan-labbet insjuknade med coronasymptom redan 2019

Tegnell kritiseras hårt av danska experter

I samband med att den nya statistiken publicerades gjorde statsepidemiolog Anders Tegnell uttalanden som han nu får hård kritik för.

– Orsakerna till utvecklingen i Danmark får danskarna svara på. Men som jag förstod den kommunikation de hade från början valde man att öppna upp samhället relativt snabbt trots att man visste att det fanns en viss risk att smittspridningen skulle öka, sa Tegnell enligt Expressen.

Vad Tegnell inte nämner är att man i Danmark testar betydligt fler än i Sverige, vilken kan vara en förklaring till att Danmark har fler bekräftade fall än Sverige, skriver BT.

– Det är komiskt, det är så man gör i Sverige, säger Nils Strandberg Pedersen, tidigare direktör för Statens serum institut, den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, och fortsätter:

– Danmark registrerar fler smittade för att vi testar mycket mer än svenskarna. Det är inte detsamma som att ha fler smittade människor i befolkningen.

Även Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi och mikrobiologi, är kritisk mot Tegnells uttalanden. 

– Jag skulle vara mer nervös för att åka från Danmark till Sverige än tvärtom. Om jag till exempel skulle gå på en restaurang i Sverige är risken för smitta mycket större. De testar inte tillräckligt mycket, säger han.