Medan den svenska kärnkraften läggs ned satsar Vattenfall stort på ny kärnkraft i andra länder. Till en kostnad av omkring tio miljoner kronor köper sig bolaget in i det estniska utvecklingsbolaget Fermi Energia som ska ta fram planer för hur Estland med hjälp av småskaliga kärnkraftverk kan minska koldioxidutsläppen.

De nya kärnkraftverken utvecklas i dag i USA, Kanada och Storbritannien och ambitionen är att ett flertal sådana ska placeras ut i Estland till 2035. Vattenfall bidrar med kunskap om kostnader och konstruktion, försörjningskedja, drift, underhåll och en struktur för nybyggnad.

LÄS ÄVEN: Staten satsar på kärnkraft – utomlands

Även om kärnkraften i Sverige just nu läggs ned och den nuvarande regeringen med Miljöpartiet i spetsen inte är intresserade av den nya tekniken, tror Torbjörn Wahlborg, chef för affärsområdet Generation på Vattenfall, på småskalig kärnkraft även i Sverige på sikt. Men just nu gäller att köra vidare de befintliga fem större kvarvarande reaktorerna i Forsmark och Ringhals åtminstone till 2040-2045. Eller kanske ännu längre, säger Wahlborg som anser att det kommer behövas kärnkraft även efter 2045.

LÄS ÄVEN: Uppgifter: Vattenfall ville bygga ny kärnkraft – stoppades av rödgröna regeringen

Tidigare skrotade Vattenfall två reaktorer med hänvisning till lönsamhetsskäl. Men enligt Wahlborg är värdet på den kvarvarande produktionen väldigt hög i dag och han tycker sig se en renässans för kärnkraften både i Europa och övriga världen. Några nya stora kärnkraftverk är dock inte aktuellt i dagsläget och fördelen med de småskaliga verken är att de bedöms bli billigare.

LÄS ÄVEN: Världen satsar på kärnkraft