På måndagen kunde Samnytt som första media avslöja att SR-profilen Josephine Freje misstänktes för brott i samband med att polisen påträffade en knarkfabrik i hennes bostad. Vid en husrannsakan har polisen även hittat klädesplagg med budskap för att stötta det kriminella MC-gänget Bandidos. När Freje konfronteras med dessa uppgifter hänvisar hon till att det är kompisar som har glömt kläderna. En annan kompis ska ha glömt kokain i parets sovrum enligt henne. Vidare undviker hon att svara på huruvida hennes make har kopplingar till organiserad brottslighet.

Josephine Freje är känd framförallt genom sitt arbete åt Sveriges Radio – inte minst en profilerad granskning av alternativmedia ifjol. Då påstod hon bland annat att Swebb-TV har en koppling till vitmaktrörelsen – något som senare skulle användas för att stänga ned kanalen på Youtube.

Det framgår av åtalet i Göteborgs tingsrätt att den 39-åriga Josephine Freje Simonssons make och en inneboende i huset har producerat cannabis. Något som den granskande journalisten Freje inte ska ha haft kännedom om utan avstått från att besöka ett låst rum i källaren.

LÄS ÄVEN: Knarkfabrik hittades hos SR-reporter Josephine Freje – misstänktes för brott

Bild från Frejes bostad. Foto: Polisen
Bild från Frejes bostad. Foto: Polisen

Klädesplagg som stöttar Bandidos

Vid husrannsakan i Frejes hem hittar polisen flera klädesplagg som tyder på ett glorifierande av MC-gänget Bandidos som ägnar sig åt organiserad brottslighet.

Bandidos. Foto: Faksimil Facebook

Nedan syns t-shirtarna med tryck som visar stöd för det kriminella MC-gänget Bandidos. SYLB (Support Your Local Bandidos) och ”Support Red and Gold” (Bandidos färger).

På Twitter avfärdar Freje dessa fynd med att ett av klädesplaggen har glömts bort av en kompis – som ska vara en barndomsvän till maken och kopplad till Bandidos – som paret inte har sett på 4-5 år. Samtidigt vägrar SR-profilen att svara på vem äger den andra t-shirten och varför klädesplaggen hittades av polisen i parets sovrum.

Det finns även t-shirtar med budskap om ”auktoriserad knarklangare”.

Maken följer Bandidos

I sociala medier är Frejes make noga med att visa upp avsky mot Polismyndigheten genom en tatuering föreställande en gris i polisuniform. Grisen har en batong i analen och texten, ”the army of assholes”. Bilden har även hashtaggar som ”ACAB” och ”1312” vilket är förkortningar för ”alla poliser är svin”. På Facebook gillar maken ett tiotal Bandidos-sidor – däribland den lokala klubben i Kungälv norr om Göteborg samt en bok av Bandidosledaren i Sverige. Det finns även bilder på sociala medier där maken syns med Bandidos-medlemmar.

Erkänner kontakter med maffia – ”men inga nära band”

På Twitter har flera ifrågasatt Frejes version. En av frågor som ställdes handlade om huruvida hennes man har kopplingar till organiserad brottslighet och om de träffades genom jobbet. Freje bekräftar då att de ska ha träffats i Thailand i samband med att Freje gjorde ett arbete för Expressen för fyra år sedan.

Samtidigt undviker journalisten att svara på den direkta frågan om maken har koppling till organiserad brottslighet. Dock erkänner hon att hon har kontakt ”med allt från politiker till kriminella”.

Granskade rivaliserade gänget Hells Angels

Enligt Freje ska paret ha träffats i Thailand och i polisförhören rörande knarkfabriken i bostaden uppger Frejes make att de har varit tillsammans i fyra år. Det är samma tidspunkt, år 2016, som hon befann sig i Thailand för att granska ”svenska maffian mitt bland semesterfirarna” åt Expressen.

I det slutliga arbetet som publicerades blev det dock aldrig något om Bandidos – fokus låg på det rivaliserade MC-gänget Hells Angeles. Detta eftersom att gängmedlemmar i Bandidos ska ha ”vägrat ställa upp på intervju”.

Freje: ”Snutarna skrapade ihop någon skit”

På måndagen engagerade sig Freje på Twitter för att svara på frågor om knarkrazzian i hennes bostad. I ett Twitterinlägg använder Freje skriver Freje att ”snutarna skrapade ihop någon skit” apropå poliser som hittade kokain i parets sovrum:

Freje skyller narkotikan på ”någon polare” som hade glömt det i deras bostad – på samma sätt som Bandidos-klädesplagg. Hon betonar även att det inte är särskilt märkvärdigt eftersom ”kokainrester finns i varje hem”.

Till personer som ifrågasätter val av umgänge svarar Freje att dessa var ”personer från verkligheten”:

Samnytt söker Expressen för frågor om hur det kommer sig att Freje enbart belyste Hells Angeles i sin granskning om ”svensk maffia” i Thailand samtidigt som granskning av Bandidos lyser med sin frånvaro. Vi vill även veta vad tidningen avser att göra med det redan publicerade reportaget om Hells Angels i ljuset av de fynd som gjordes i Frejes hem och misstankar om kopplingar till organiserad brottslighet som lyfts på sociala medier.

Även hos statsradion profilerade Freje sig med granskningar av brottslighet – där journalistens opartiskhet och trovärdighet nu kan ifrågasättas.

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.