Många svenskar har hört av sig till statsradion och krävt att de slutar spela den livsstilskriminelle gangsterrapparen Yasins låtar. Detta efter att han åter häktats för nya grova brott. SR svarar nu med att minska på antalet spelningar per dag men säger samtidigt nej till att diska Yasin som kandidat i P3 Guld-galan.

Redan innan Yasin häktades på nyårsafton misstänkt för grov gängkriminell brottslighet har kritik riktats mot att SR och SVT marknadsfört Yasin, trots en grovt kriminell bakgrund och trots att hans musik glorifierar det gängkriminella livet. Kritiken har intensifierats efter de senaste avslöjandena.

Public Service-aktörerna har hittills slagit ifrån sig kritiken och menat att man måste skilja på den gängkriminelle Yasin som person och hans gängkriminalitetshyllande musik som verk. Andra har menat att en sådan distinktion inte går att göra i det aktuella fallet.

Men uppmärksamma lyssnare har konstaterat att SR den gångna veckan ändå valt att kraftigt dra ned på marknadsföringen av Yasin. Från att ha spelat hans låtar upp till åtta gånger per dag är man nu nere i två. Vissa dagar har P3 inte spelat hans låtar alls.

– Vi måste lyssna på de som blir upprörda. Det är en balansgång, förklarar kanalansvarige Anna-Karin Larsson, som tidigare tagit Yasin i försvar.

Helt upphöra med att spela artisten har hon dock inga planer på att göra. Yasin är fortsatt nominerad till musikgalan P3 Guld som går av stapeln den 20 mars. Krav har rests på att han ska diskas men det är inget som Larsson kan utlova.

– Vi har en diskussion om det men har inget besked i nuläget.

Läs alla artiklar på Samhällsnytt om Yasin HÄR.