Nyligen utsattes Västra Skrävlinge kyrka i Malmö för vandalisering sju nätter i rad. Mot bakgrund av detta vill Sverigedemokraterna att Svenska kyrkan gör en enkätundersökning om kristofobi i Malmö och upprättar en handlingsplan för att bekämpa detta.

I motionen, som SD lagt fram i kyrkofullmäktige, föreslår motionärerna att åtgärderna ska genomföras i samarbete mellan Svenska kyrkan i Malmö och andra kyrkosamfund i staden.

LÄS ÄVEN: Vakter sätts in vid Malmökyrka som vandaliserats flera dagar i rad

”Med tanke på den vandalisering vi sett av Västra Skrävlinge kyrka och den systematiska vandalisering vi ser på våra kyrkogårdar, är det här ett område som Svenska kyrkan måste arbeta med,” säger partiets gruppledare i Malmö pastorats kyrkofullmäktige Nima Gholam Ali Pour i ett pressmeddelande.

”Tyvärr finns det ett agg mot kristen kultur bland vissa grupper och Svenska kyrkan i Malmö kan inte vara passiv medan det kristna kulturarvet vandaliseras”, skriver han vidare.

Kränkningar mot unga kristna

I enkätundersökningen Unga troende i samhället som Sveriges Kristna Råd (SKR) genomförde under perioden december 2019 till januari 2020 uppgav nästan hälften av de kristna ungdomarna att man blivit utsatt för kränkningar.

LÄS ÄVEN: Omfattande kriminalitet på Stockholms kyrkogårdar

I en debattartikel i Kyrkans Tidning från maj kräver Nima Gholam Ali Pour även åtgärder för att förhindra gravplundringar och vandalisering på kyrkogårdar i Malmö samt en handlingsplan. Man föreslår bland annat att användningen av drönare och kameraövervakning sätts in för att bekämpa gravplundring.