På onsdagsförmiddagen meddelade centertoppen Anders W Jonsson, som bland annat har tjänstgjort som vikarierande partiledare under den tid som Annie Lööf varit föräldraledig, att han ska lämna partitoppen. Jonsson har meddelat valberedningen att han inte kandiderar som förste vice partiordförande.

Beslutet kommer efter den turbulenta tid som präglat Centerpartiets vinter där flera partimedlemmar avslöjats ha nära koppling till pedofiler däribland tidigare EU-toppen Fredrick Federley.

LÄS ÄVEN: Federley lämnar alla politiska uppdrag efter pedofilavslöjandena

I ett Facebookinlägg skriver partiveteranen Anders W Jonsson som även arbetar som barnläkare att han bestämt sig för att lämna partitoppen. Detta efter att ha innehaft uppdraget i tio år. Jonsson motiverar sitt plötsliga besked med att han ”vill lämna medan det fortfarande är roligt”. Istället siktar han på att ”ta ännu fler och längre promenader i skogen med mina hundar framöver”. Samtidigt väljer Jonsson att inte förklara av vilken anledning han har fattat beslutet att lämna uppdraget.

Själv ser jag fram emot att kunna ta ännu fler och längre promenader i skogen med mina hundar framöver och kanske något extra pass som barnjour på Gävle sjukhus.

Flera pedofilskandaler i C

Under den senaste tiden drabbades Centerpartiet av flera pedofilskandaler där högt uppsatta politiker uppdagades ha umgänge med dömda pedofiler.

I slutet av förra året kunde vi avslöja hur Christer Yrjas som är ordförande i kommunfullmäktige och familjenämnden i Tomelilla kommun vid sidan om sitt uppdrag som nämndeman i hovrätten för Skåne och Blekinge, lever med flera dömda pedofiler. Efter vårt avslöjande tvingades C-pampen avgå.

Månaden dessförinnan uppmärksammades det att EU-toppen Fredrick Federley varit i en parrelation med en pedofil dömd för 22 barnvåldtäkter. Federley meddelade kort därefter att han tar paus från politiken.

I april rapporterade vi om 63-årige Denny Olofsson i Lindome som vid sidan om sitt uppdrag som centerpartistisk nämneman och värdegrundsexpert våldtog en minderårig flicka flera gånger.

År 2018 kunde vi rapportera att 44-årige Bo Gunnar Hedlund, bosatt i Grythyttan och invald i kommunfullmäktige i Hällefors sedan flera mandatperioder tillbaka sexuellt utnyttjat en minderårig flicka som var inneboende i familjen som fosterhemsplacerad, ett brott som han dömdes till fängelse för.

Samnytt har sökt Anders W Jonsson för kommentar om hans plötsliga besked – utan framgång.

LÄS ÄVEN: Centertopp lever med dömd pedofil – ”Måste se människan bakom”
LÄS ÄVEN: Pedofilhärvan växer: Ny barnvåldtäktsman hos Christer Yrjas