I en granskning av Skellefteå moské kunde Samhällsnytt bland annat avslöja att de på sin hemsida publicerat en video där en människa brinner ihjäl. Självbränningen hyllas av en muslimsk predikant som ett sätt att rena sig från synder. Samtidigt får moskén hundratusentals kronor i bidrag från kommunen. Politikerna i Skellefteå vill efter vårt avslöjande stoppa alla bidrag till moskén och återkräva redan utbetalda pengar.

Tidigare i oktober visade vår granskning också¨att moskéns bidragsansökningar handläggs hos kommunen av moskéns egen talesperson Lahcene Chellig. Efter granskningen kräver nu Moderaterna i Skellefteå en haveriutredning och Liberalerna vill att bidrag betalas tillbaka. Det rapporterar Norran.

– Det undergräver kommunens trovärdighet om bidrag går till föreningar som inte lever upp till bidragskriterierna. Det […] behöver granskas på djupet, säger Andreas Löwenhöök (M).

Han kritiserar bland annat de radikala strömningarna i moskén som Lahcene Chellig berättat om och hur moskén hanterat avslöjandet om filmklippet på den brinnande människan.

LÄS ÄVEN: Skellefteå moské publicerade video där en person bränns ihjäl – får hundratusentals kronor från kommunen

Moderaterna uppmanar nu kommunstyrelsen att tillsätta en haveriutredning som undersöker huruvida bidrag gått till föreningar med ”extrema tendenser” de senaste fem åren. De vill även att utredningen ska ta fram nya riktlinjer för bidragen.

Sverigedemokraterna har i en motion föreslagit att alla bidrag till etniska föreningar ska stoppas eftersom det riskerar motverka integrationen. Liberalerna håller inte med Sverigedemokraterna i den delen av kritiken utan menar att ”majoriteten av de etniska föreningarna gör ett bra jobb”.