damberg-soder-bareq
Inrikes

Efter Samhällsnytts avslöjande: SD-hatande polisaspirant blir fråga för regeringen

Publicerad 10/2/2020
Annons

Samhällsnytt kunde nyligen avslöja att en apsirant på polisutbildningen, Bareq Ahmed Sami, som nu gör sin avslutande praktik hos polisen i Huddinge söder om Stockholm uttryckt hatiska åsikter gentemot Sverigedemokrater som han kollektivt önskar död åt. SD har med anledning av avslöjandet riktat en fråga till regeringen om vilka åtgärder, om några, man ämnar vidta för att upprätthålla allmänhetens förtroende för poliskåren genom att tillse att de som utbildas står för demokratiska värderingar.

Det var en tid innan Bareq påbörjade sin polisutbildning som han i sociala medier kallade Sverigedemokrater för ”äckliga”, ”rasister” och ”nazister”, beskrev Adolf Hitler som partiets ledare och uppmanade dem att kollektivt begå självmord, uttalanden som han inte idag tar tydligt avstånd från utan anser att han har rätt att hysa.

LÄS MER: Polisaspirant Bareq hatar ”äckliga SD-väljare” som bör begå självmord: ”Får tycka vad man vill”

Samhällsnytt påtalade saken för ansvariga på polisutbldningen som meddelade att de inte avser att vidta några åtgärder mot Bareq med hänvisnng till att uttalandena ska anses preskriberade. Man har inte velat svara på följdfrågor om samma korta preskriptionstid gäller även för hat som uttrycks mot andra grupper, exempelvis judar eller om man i sina bedömningar gör avkall på principen om alla människors lika värde.

LÄS MER: Polisutbildningen vidtar inga åtgärder mot SD-fientlig aspirant: ”Inga synpunkter”

Sverigedemokraterna, som är det parti vars aktiva och väljare som Bareqs kollektiva hat riktats mot, har känt sig föranlåtna att från riksdagen ställa en formell fråga till regeringen genom inrikesminister Mikael Damberg (S). I frågan som publicerats på riksdagens webbplats redogör SD-riksdagsledamoten och tidigare vice talmannen Björn Söder för bakgrunden till problematiken och begär sedan ett svar på:

”Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att tillförsäkra att de som utbildas till poliser står upp för demokratiska och mänskliga värderingar, och avser statsrådet att därutöver vidta några generella åtgärder i förhållande till de institutioner som bedriver polisutbildning för att garantera detta?”

Söder förklarar samtidigt att han är införstådd med att Damberg ”inte kan kommentera det enskilda fallet” men men att denne ändå ”bör vara ytterst oroad för vilken sorts människor samhället (läs Södertörns högskola) utbildar till nya poliser, som ska stå upp för våra lagar och värderingar” och därför bör kunna ge ett allmänt svar på frågan.

Frågan som ställdes i tisdags har ännu inte besvarats.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons