Efter torsdagens mord – antalet dödsskjutningar i Malmö har tangerat förra årets

Senaste dödsskjutningen i Malmö skedde i torsdags och tros vara relaterad till måndagens trippelmord på öppen gata. Detta innebär att det innan halvårsskiftet skett lika många dödsskjutningar i Malmö i år som under hela 2017

Enligt statistik från brottsförebyggande rådet skedde förra året 10 dödsskjutningar i region Syd inklusive Malmö och Lund. I enbart Malmö sköts 8 personer till döds förra året. Morden på tre personer på Drottninggatan tillsammans med torsdagens mord på Lindängen innebär att antalet dödsskjutningar i Malmö i år redan är uppe i åtta offer.

I region Stockholm var siffran 19 för antalet dödsskjutningar och i region Väst, där Göteborg ingår, uppgick motsvarande siffra till fem offer för skjutningar. Genom statistiken från BRÅ, som sedan 2011 började föra statistik över antalet offer för dödsskjutningar, kan man notera att det har skett mer än en fördubbling under denna period. År 2011 sköts 17 personer i Sverige till döds och under 2017 uppgick antalet dödsoffer till 40 personer.

I samband med dödsskjutningarna på Drottninggatan uppges ett stort antal skott ha avlossats. Enligt Malmös polismästare Stefan Sintéus finns det alltid en risk att förbipasserande skadas vid gänguppgörelser men att det är ovanligt att det sker. Annars är det oftast kriminella som utsätts för dödligt våld med handeldvapen.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Niklas

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.